Τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες- θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, περί τις 16.00 ώρα Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Πάγια θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα».
Στο σημείο αυτό, η κ. Πελώνη, ανέφερε ειδικότερα: «Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα.
Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα».
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Είπε συγκεκριμένα:
«Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. (EU-Med7) που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα γίνει στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο.
Στην ατζέντα της Υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου”.