«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη σε μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα στη βουλή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθούν όλα και οι πολίτες να θυμηθούν πως ήταν η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι σήμερα η Ελλάδα.

Είπε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή απέδωσε ευθύνες και ανέλαβε θεσμικές πρωτοβουλίες για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ επανέλαβε πως είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την υπόθεση. Ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον προγραμματισμό της και συνεχίζει να διαχειρίζεται κρίσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ενδεχόμενη πρόταση μομφής, είπε: “Ας δούμε καταρχάς τι θα πει ο κ.Τσίπρας στη Βουλή και αν σκοπεύει να την καταθέσει. Προφανώς είμαστε έτοιμοι και θεωρούμε ότι αν κατατεθεί αυτή η πρόταση μομφής θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους πολίτες να συζητηθούν όλα, να θυμηθούν πως ήταν η Ελλάδα επί της πρωθυπουργικής θητείας του κ.Τσίπρα, ποια είναι η Ελλάδα σήμερα, οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Προφανώς θα είναι και μια καλή ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να σπάσει τη σιωπή του. Έχουν περάσει πάρα πολλές μέρες από τότε που
είδαν το φως της δημοσιότητας πράγματα που αφορούν ένορκη κατάθεση για το θέμα του τηλεοπτικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ, για σακούλες με χρήματα που σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση έφτασαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση για αυτά, οφείλει ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί και η συζήτηση τη Βουλή είναι μια καλή ευκαιρία και για αυτό. Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του κ.Ράμμου”.

Τόνισε επίσης ότι “υπήρχε σαφής και αναλυτικότατη τοποθέτηση της κυβέρνησης χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, εγώ θα σταθώ περισσότερο στην αλληλουχία των γεγονότων. Υπάρχει μια συγκεκριμένη αλληλουχία και σειρά γεγονότων, πρώτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επίσκεψή του στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξαφνικά χθες συναντήθηκε με τον κ.Ράμμο, εξήλθε της συνάντησης με ένα φάκελο όπου υποτίθεται ότι υπήρχε αυτή η περίφημη επιστολή το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε σε πολύ συγκεκριμένα μέσα και ώρες μετά ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός και έλαβε αυτή την επιστολή. Είναι μια αλληλουχία γεγονότων η οποία προβληματίζει”.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο κ. Ράμμος παίζει κάποιο πολιτικό παιχνίδι, η Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε ότι “είναι ανεξάρτητη αρχή είναι ένα διοικητικό όργανο και το λεω αυτό με αφορμή τη δήλωση που έκανε ο κ.Τσίπρας ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, μια δήλωση με πολύ διχαστική λογική. Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο, είναι όργανο διοικητικό, δεν έχει αυτό το ρόλο. Ο κ.Ράμμος επέλεξε έναν άλλο τρόπο να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, εδώ και χρόνια η ενημέρωση συνίστατο –και από τον ίδιο τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια- σε εκθέσεις που ανέφεραν τη συνολική εικόνα, στατιστικά στοιχεία περισσότερο για τις άρσεις του απορρήτου.

Μέρος του πολιτικού παιχνιδιού ο Ράμμος

Ουδέποτε τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε αναφορά σε πρόσωπα των οποίων είχε αρθεί το απόρρητο και αποφάσισε να αλλάξει την
ερμηνεία που έκανε και ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια για να προσωποποιήσει την πληροφόρηση. Αυτό δεν γίνεται προφανώς σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο καθώς η χώρα πηγαίνει σε εκλογές και θεωρούμε εξ αντικειμένου καθίσταται από μόνος του μέρος του
πολιτικού παιχνιδιού και της πολιτικής αντιπαράθεσης”.

Συμπλ΄ρηωσε δε ότι “κατά παράβαση κάθε αρμοδιότητας υποβλήθηκε αίτημα στην κοινοβουλευτική επιτροπή να παρουσιαστεί αυτοκλήτως ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, αμέσως αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και αυτό στην αλληλουχία των γεγονότων ωστόσο δεν πρέπει να χάσουμε την ουσία επειδή υπάρχει ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Θεωρούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα που γίνεται σε μια βάση προγραμματική στο δρόμο προς τις εκλογές χωρίς να αντιπαρατίθεται με πολιτικά επιχειρήματα, με προγραμματικές προτάσεις. Προφανώς είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα να θυμίσουμε ωστόσο ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την αρχή πήρε ξεκάθαρη στάση σε αυτό το θέμα. Απέδωσε αμέσως πολιτικές ευθύνες, ανέλαβε θεσμικές πρωτοβουλίες, πέρασε νέα νομοθεσία για τη θωράκιση της ΕΥΠ, μια πολύ σύγχρονη νομοθεσία η οποία έχει και σαφείς διατάξεις και είναι νόμος του κράτους πλέον. Συνδράμουν οι δημόσιες αρχές τη Δικαιοσύνη στο έργο της και υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα”.

Ερωτηθείσα αν είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να μην γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, τόνισε ότι “υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα την οποία η κυβέρνηση μέσω των δημοσίων αρχών συνδράμει ενεργά. Κατηγορηματικά έχουμε πει καμία ενημέρωση, κανένα στοιχείο τέτοιο δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και δεν θα μπορούσε να είναι. Η δικαιοσύνη το ερευνά και επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως όλη τη διάσταση της υπόθεσης αυτής, αν υπήρχαν μηχανισμοί που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου και ποια δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό σε συγκεκριμένους μηχανισμούς και συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς βραχίονες που συνδέονται με την αξιωματική αντιπολίτευση”.

Να μην κουνάει το δάχτυλο ο Τσίπρας

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του κ.Τσίπρας ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση εντός του Μαξίμου με ιθύνων νου τον
πρωθυπουργό, είπε: “Είναι βαριές κατηγορίες αυτές. Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει τη θεσμικότητά του με όλους τους τρόπους, ας τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση ας μη μας κουνάει το δάχτυλο για θέματα θεσμικότητας, όλοι θυμούνται την κυβερνητική του θητεία και συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στους λεγόμενους αρμούς της εξουσίας. Ας δούμε τι θα πει στη Βουλή και προφανώς θα τοποθετηθούν όλοι εκεί και θα μπορούν και οι πολίτες σαν βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι είναι η φωτογραφία της στιγμής. Η κυβέρνηση, είπε, δεν ασκεί τις πολιτικές της με βάση τις δημοσκοπήσεις συνεχίζει τον προγραμματισμό της, συνεχίζει να διαχειρίζεται κρίσεις με Νο1 την ακρίβεια. “Έχουμε ακόμα το χειμώνα μπροστά μας, κρατώ την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό στα μέτωπα που ορίζουν την ζωή του, την καθημερινότητα του. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν οι πολίτες να δείχνουν αυτή την εμπιστοσύνη”, κατέληξε.