Σε εξέλιξη είναι από το πρωί σήμερα πειρατεία στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ST NIKOLAS στα ανοιχτά του Ομάν σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation.Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Είχε εμπλακεί πέρυσι σε αμερικανοϊρανική διένεξη

Σύμφωνα με βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας και με την αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του
Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) το δεξαμενόπλοιο είχε εμπλακεί σε διένεξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey γνωστοποίησε πως το σύστημα παρακολούθησης AIS του δεξαμενοπλοίου, το οποίο φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπαψε να λειτουργεί ενώ το πλοίο κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ι-Τζασκ.

Το πλοίο, το οποίο είχε φορτώσει στο ιρακινό λιμάνι της Βασόρας, κατευθυνόταν προς το λιμάνι Αλιαγά στη δυτική Τουρκία.

Ενώ η Ambrey δεν κατονόμασε το πλοίο, τα δεδομένα της υπηρεσίας TankerTrackers δείχνουν πως πρόκειται για το St Nikolas, το οποίο είχε συλληφθεί το 2023 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων και ενώ έφερε τότε την ονομασία Suez Rajan.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τότε ότι το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) προσπαθούσε να στείλει ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η UKMTO είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως έλαβε την πληροφορία ότι σε πλοίο, το οποίο βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν, επιβιβάσθηκαν τέσσερις ή πέντε ένοπλοι.

Οι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με την UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.

Η βρετανική αρχή, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν κατάφερε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν το επεισόδιο.

Ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο ή περαιτέρω πληροφορίες.

Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.

Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.