Συνεχίζεται το θρίλερ με την πειρατεία σε ελληνικό πλοίο στο Τόγκο και την απαγωγή 20χρονου Έλληνα ναυτικού.
Ο πατέρας του , σοκαρισμένος, δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο γιος του είναι όμηρος πειρατών.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο άνδρας, επισημαίνει πως στο πλοίο υπήρχαν φύλακες και αναφέρει πως δεν μπορεί να καταλάβει πώς κατάφεραν να μπουν μέσα οι πειρατές και να αρπάξουν το γιο του και τρία ακόμη μέλη του πληρώματος.
«Πώς μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, και χτύπησαν λέει τους πρώτους και πήραν τα παιδιά. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Μα έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα δυο η ώρα τη νύχτα και πήραν τα παιδιά. Δωμάτιο σε δωμάτιο», λέει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των απαχθέντων είναι ένας Έλληνας δόκιμος μηχανικός, δύο Φιλιππινέζοι και ένας Γεωργιανός.
Η απαγωγή από πειρατές τεσσάρων μελών του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «ΕΛΚΑ Αριστοτέλης» ενώ ήταν αγκυροβολημένο αρόδου στην πρωτεύουσα του Τόγκο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην σύγχρονη μάστιγα της πειρατείας. Μια απειλή για τους ναυτικούς και τα πλοία, η οποία απασχόλησε έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη την περασμένη δεκαετία. Στο επίκεντρο ήταν τα νερά της Σομαλίας, στην Ανατολική Αφρική, όπου οι επιθέσεις είχαν γίνει συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να κάνουν περιπολίες πλοία του ΝΑΤΟ ενώ ο εταιρείες προσέλαβαν ένοπλους φρουρούς.
Μάλιστα η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών – ECSA, όπου πρόεδρος είναι ο Πάνος Λασκαρίδης, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των χωρών κρατών –μελών να αναπτύξουν ακόμη και πλοία του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων
Η ECSA κατέθεσε προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Μεταξύ αυτών πρότειναν:
– Τη συνεργασία της Ε.Ε. για συνεργασία με τα κράτη του Κόλπου της Γουινέας.
– Την παρουσία πολεμικών πλοίων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
– Συντονισμό των επιχειρήσεων και των περιπολιών από τη Νιγηρία και τα κράτη στον κόλπο της Γουινέας.
– Την αύξηση της ροής πληροφοριών που ανταλλάσσονται μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.