Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι θεσμοί στο αίτημα της Αθήνας για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που λήγει στις 30 Απριλίου, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το διάστημα αυτό των τριών μηνών θεωρείται ικανό προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους θεσμούς το τελικό σχέδιο του νέου πτωχευτικού πλαισίου το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι για να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά.

Οι θεσμοί κάνουν λόγο για… κουλτούρα πληρωμών που πλήττεται από τέτοιες πρακτικές, ωστόσο συζητούν παράταση 2 – 4 μηνών μόνο για όσους πλήττονται αποδεδειγμένα από τον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση είναι προτεοιμασμένη για αρνητική απάντηση και για το λόγο αυτό στελέχη της και αναμένουν ότι στον πυρήνα της διαβούλευσης θα τεθεί το «λίφτινγκ» στον παραπάνω νόμο, με σκοπό να καλύψει αυτούς που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε στον «Ελευθερο Τύπο» πως οι κορωνίδες της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι δύο: η προστασία και η επιδότηση. Οι θεσμοί είναι αντίθετοι όσον αφορά στο σκέλος της προστασίας, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, υποστηρίζοντας πως τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει για καμία άλλη χώρα.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως βάσει νομοθεσίας -Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στα μέσα Μαρτίου που ακολουθήθηκε από Κοινή Υπουργική Απόφαση- έκλεισαν τα δικαστήρια, συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί. Οπότε για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστά υπάρχει οριζόντια προστασία.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”,  σε σχέση με την επιδότηση δόσεων για την αποπληρωμή δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, είναι κάτι που εξετάζεται από το επιτελείο της κυβέρνησης να συνεχιστεί και μάλιστα δεν βρίσκει αντίθετους, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τους θεσμούς. Σημειώνεται πως η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία μέσω του ν. 4605/2019 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων κατά 20%-50%.

Ωστόσο, αν οι θεσμοί δεχτούν την επιδότηση, σημειώνει η εφημερίδα, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από προστασία (που είναι και το πιθανότερο) τότε θα ανοίξει μία άλλη συζήτηση περί κριτηρίων με σκοπό να διεκδικηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη περίμετρος ένταξης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ένα από τα βασικά κριτήρια έναρξης στο νόμο είναι (επί της παρούσης) οι οφειλές να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Αυτό θα αιτηθούν τα στελέχη της κυβέρνησης να αλλάξει.
Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί πως το παρόν πλαίσιο προστασίας αφορά σε 150.000 δυνητικούς δικαιούχους, τη στιγμή που οι πολίτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό υπολογίζονται σε περισσότερους από 1,7 εκατ.