«Είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος με ευπρέπεια τοποθετείται, κατά καιρούς έχει εκδηλώσει κάποιες ανησυχίες, κάποιες επιφυλάξεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ, σε ερώτηση για την τοποθέτηση που αναμένεται να κάνει απόψε ο Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Γιαβόλ» του Γιώργου Χαρβαλιά. Ο ίδιος έκανε σαφές ότι «η αγωνία της κυβέρνησης είναι η πρόοδος της χώρας να μεταφράζεται σε αντίστοιχη ανακούφιση στις τσέπες των πολιτών».
Συγκεκριμένα σε ερώτηση για πιθανά μέτρα στην περίπτωση που διαφοροποιηθεί ο Κώστας Καραμανλής σε σχέση με την πρόσφατη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Δε νομίζω ότι βρισκόμαστε εκεί, ούτε ότι θα βρεθούμε εκεί. Είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος με ευπρέπεια τοποθετείται, κατά καιρούς έχει εκδηλώσει κάποιες ανησυχίες, κάποιες επιφυλάξεις. Πριν λίγες εβδομάδες είχε συνηγορήσει και εκείνος ότι η Κυβέρνηση υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Έχει το ειδικό προνόμιο ως πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός να τοποθετείται και πολλές φορές δεν έχουμε σχολιάσει τις τοποθετήσεις του, όπως είχαμε κάνει και με τον κ. Σαμαρά. Και για να το κλείσω δεν υπάρχει κάποια ανησυχία και δεν θέλουμε να προδικάσουμε και καμία δήλωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι η εφαρμογή του προγράμματός μας, μια σειρά από ζητήματα, στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε».
Αναφορικά με τις τοποθετήσεις βουλευτών του κόμματος για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά είπε: «Όσοι τοποθετήθηκαν και δόξα τω Θεώ, ήταν και πάρα πολλές -και λογικό είναι- οι πολιτικές συζητήσεις, έμειναν σε αυτό το οποίο είπαμε από την πρώτη στιγμή ως κυβέρνηση: ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ενωμένη, πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, ότι δεν υπήρχαν, δυστυχώς, περιθώρια για διαφορετική αντίδραση, κάτι το οποίο δεν ήταν ευχάριστο σε σχέση με την υπόθεση του κ. Σαμαρά. Και, ξέρετε, για εμένα αυτό το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο καθένας λέει την γνώμη του εδώ πέρα, να μην παρεξηγηθώ, είναι να δούμε λίγο την μεγάλη εικόνα και σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε σχέση με το τι ζήσαμε στην χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ψάχνουν να βρουν μια εβδομάδα, ένα μήνα, δύο μήνες πολιτικής σταθερότητας».
Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι δικό του θέμα» τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς. «Η ίδια, όμως, η πρόσφατη ιστορία της χώρας δείχνει ότι δεν λύθηκαν προβλήματα με τέτοιες κινήσεις. Τα προβλήματα λύνονται με συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση», υπογράμμισε.
Διάλογος δεν σημαίνει αφέλεια
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει πει από την πρώτη στιγμή που μπήκε στη διαδικασία του διαλόγου και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Γεραπετρίτης, ότι διάλογος δεν συνεπάγεται υποχώρηση και διάλογος δεν σημαίνει αφέλεια. Το γεγονός ότι συνομιλούμε, δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε, σημαίνει ότι διεκδικούμε και δεν είμαστε αφελείς στο να πιστεύουμε ότι από τη μια μέρα στην άλλη, η γειτονική χώρα έχει αλλάξει στάση ή τον τρόπο, τέλος πάντων, συμπεριφοράς της».
Ως προς τις προκλήσεις του Χακάν Φιντάν είπε: «Η απάντηση, παράδειγμα, στα περί τουρκικής μειονότητας, είναι ότι αυτά είναι ανιστόρητα, δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει, προφανώς, τουρκική μειονότητα και υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αλλά να σας πω κάτι; Αυτό το λέω εγώ τώρα στον αέρα της εκπομπής σας. Αν δεν υπήρχε διάλογος, δεν θα το είχε πει ο πρωθυπουργός ενώπιον του κυρίου Ερντογάν, χωρίς να πάρει απάντηση. Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι λένε ότι δεν έπρεπε ο Μητσοτάκης, ο Γεραπετρίτης, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ουσιαστικά τι λένε; Η ίδια ακριβώς στάση την οποία ακολουθεί η Τουρκία τώρα και στο παρελθόν να μένει αναπάντητη. Σε τι έχει υποχωρήσει η Ελλάδα; Σε τίποτα. Αντιθέτως, έχει κερδίσει. Τι έχει κερδίσει; Έχει κερδίσει να έχει μια συνολικά αμυντική πολιτική με εξοπλιστικά προγράμματα, 76% παραπάνω είναι τα έξοδα στον Προϋπολογισμό, ως προς την άμυνα. Έχει κερδίσει συμμαχίες, έχει κερδίσει τον σεβασμό σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μέχρι την Ευρώπη, έχει καταφέρει να θωρακίσει τα σύνορά της, έχει καταφέρει σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία πιέσεων στο λαθρομεταναστευτικό- εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν πιέσεις- να λειτουργούν πλέον στη χώρα μας τριάντα δομές και όχι 130 δομές».