Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει σταδιακά «την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το τέλος του 2022», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κουάσι Κουαρτένγκ.

«Αυτή η μετάβαση θα δώσει στην αγορά, τις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού περισσότερο από αρκετό χρόνο για να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές – οι οποίες αποτελούν το 8% της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε στο Twitter.

Ο Kwarteng πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με εταιρείες για να τις υποστηρίξει στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, καθώς διατηρούμε σημαντικά αποθέματα. Πέρα από τη Ρωσία, η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών μας προέρχεται από αξιόπιστους εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και ο Κόλπος. Θα συνεργαστούμε μαζί τους φέτος για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω προμήθειες», είπε ο Kwarteng.

Πρόσθεσε ότι, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, αποτελεί μόνο το 4% της προμήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου, διερευνά εναλλακτικές λύσεις για να το τερματίσει εντελώς.