Αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης έγινε στην Κουμουνδούρου η αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέντευξή του, πως αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές και μόνο τότε, ανάλογα με τα προοδευτικά κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη Βουλή, θα απευθυνθεί στους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους του.
Ακόμη και πρόσωπα δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη ξαφνιάστηκαν από τη σαφή αναφορά του σε τρία μετεκλογικά σενάρια: «Είτε αυτοδύναμες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, είτε κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και κόμματα της Κεντροαριστεράς ή της ΝΔ με τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς».
Παρά τα λεγόμενα, στην Κουμουνδούρου ερμήνευσαν τη θέση Ανδρουλάκη ως «πολιτικό εξορκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο κοινής συμπόρευσης. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει με κάθε τρόπο ότι σίγουρα θα ήθελε –κατ’ αρχάς, τουλάχιστον– να αποφύγει τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για στήριξη της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρόλο που πρόκειται για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.
Όταν του τηλεφώνησε ο Σωκράτης Φάμελλος για να τον ενημερώσει για την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ και η απόρριψη αποφασίστηκε μάλλον ομόφωνα διά της σιωπής.
Πάντως, αν για το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι η τελευταία επιλογή για συνεργασία, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που… βραχυκυκλώνει την Κουμουνδούρου.
Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε τέτοια σενάρια, τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη και η Νέα Αριστερά, κόμματα που σε καμία περίπτωση δεν έχουν καλές σχέσεις με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο.
Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό διαμορφώνεται, φαίνεται ότι είναι αντίθετη η πλευρά του Παύλου Πολάκη, αλλά η όποια εξέλιξη μάλλον θα συμπαρασύρει και τη Νέα Αριστερά.
Στο συγκεκριμένο κόμμα υπάρχει η απόλυτη διαφωνία της Ομπρέλας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κύκλοι στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς θεωρούν ότι η «ομάδα» Χαρίτση-Αχτσιόγλου βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση όλοι κινούνται εναντίον όλων, παρά τις όποιες αναφορές σε λεκτικό επίπεδο.