Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην απασχόλησε την κοινή γνώμη όπως την απασχολεί ο κακός χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις η εβδομάδα αυτή κύλησε και κυλά με μια υπόγεια μάχη συστημάτων και μηχανισμών στο πλαίσιο της Κυριακής των εκλογών που θα κρίνει ποιος θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος για το προσεχές διάστημα. Και λέμε προσεχές γιατί στο ΠΑΣΟΚ όλα είναι πάντα ανοιχτά…

Οι συναντήσεις των δυο υποψήφιων και των συνεργατών τους δεν σταμάτησαν σε αυτές με τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου που συγκέντρωσαν, μαζί, περίπου το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Από το πρώτο βράδυ μάλιστα υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση των μηχανισμών που διαθέτουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας –ο δεύτερος μέσω των προσώπων που τον στηρίζουν– προκειμένου να φτιαχτούν συμμαχίες που θα φέρουν ψήφους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει –όπως απέδειξε στον πρώτο γύρο– ισχυρό μηχανισμό στην περιφέρεια, χωρίς όμως να υπολείπεται ο Χάρης Δούκας που έχει στο επιτελείο του πρόσωπα του παλαιού καλού ΠΑΣΟΚ. Εκεί άλλωστε κρίθηκε και ο πρώτος γύρος. Όμως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έχουν πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια αδυσώπητη μάχη. Στην κυριολεξία. Οι μηχανισμοί κινουνται πόρτα πόρτα και τα στελέχη που παίρνουν ανοιχτά θέση μπαίνουν και αυτά στο παιχνίδι, όπως έγινε με τους Παπανδρέου που στηρίζουν τον Χάρη Δούκα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη πατώντας στους αριθμούς. Μονο που αυτοί αλλάζουν…

Και αλλάζουν γιατί κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Θα πει κανείς ότι αυτό ισχύει και για τον Χάρη Δούκα. Ναι, έτσι είναι. Μόνο που ο Χάρης Δούκας είναι δεύτερος και αν πετύχει ανατροπή του… σκορ θα είναι τρισευτυχισμένος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάλι θα υποστεί μια μεγαλειώδη ήττα και το πολιτικό του μέλλον θα έχει την τύχη ενός πρώην… προέδρου που θα εκτελεί χρέη… βουλευτή.

Και οι δύο γνωρίζουν τη μάχη που δίνεται. Και οι δύο γνωρίζουν πως παίζεται το πολιτικό τους μέλλον. Ναι, ισχύει και για τον Χάρη Δουκα που αν χάσει θα έχει ως προίκα την ήττα που υπέστη στην Αττική και ειδικά στον πρώτο γύρο στην Αθήνα όπου οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του γύρισαν την πλάτη. Αυτό ίσως κάτι σημαίνει για τις επόμενες εκλογές στον δήμο στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος στο κόμμα του.

Οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου δύσκολα θα κινηθούν προς τον Χάρη Δούκα που δείχνει τάσεις προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολα όμως θα αποφασίσουν να στηρίξουν και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον «ούτε ούτε» και μόνιμα «θυμωμένο» πρόεδρο-θύμα των καταστάσεων, όποιες και αν είναι αυτές.

Έτσι ο αγώνας έχει ενδιαφέρον παρά τη διαφορά που κατέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για αυτό άλλωστε και οι μηχανισμοί δίνουν τα ρέστα τους. Και όταν λέμε για μηχανισμούς και για ΠΑΣΟΚ τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει…