Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη.

Υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να είναι αλληλένδετο με το δημοκρατικό μετασχηματισμό αυτών των χωρών. «Ο πλήρης και άνευ όρων σεβασμός, μεταξύ άλλων, του κράτους δικαίου, των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι υποχρεωτικός όχι προαιρετικός για την Ευρωπαϊκή προοπτική τους» είπε.

Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση Μπελέρη ως το κρισιμότερο τεστ για την ανθεκτικότητα του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία, κι ως εκ τούτου του ευρωπαϊκού της μέλλοντος. Επίσης ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης να καταδικάσει τις πράξεις της Αλβανικής κυβέρνησης εναντίον ενός εκλεγμένου δημάρχου εθνικής μειονότητας, καθώς και την άμεση εμπλοκή της στις εκλογικές διαδικασίες που αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές αξίες, και αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι πολιτικά υποκινούμενο και είναι διοικητικό και όχι δικαστικό.