Το ντεμπούτο του ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του στην πιο δύσκολη, ίσως, Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Του Μανώλη Μαυρομμάτη
Τα δραμματικά γεγονότα και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλάζουν καθημερινά το πρόγραμμα του διημέρου, με αποτέλεσμα το κάθε θέμα να παίρνει θέση ανάλογα με το ενδιαφέρον, αλλά και την ανάγκη του επείγοντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σημειωτέον είναι σήμερα ο μοναδικός αρχηγός κράτους ΕΕ που ηγείται της χώρας του με κυβέρνηση πλειοψηφίας! Ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη είτε έχουν κυβερνήσεις συνασπισμού κομμάτων, είτε με ποσοστά τα οποία στην πλειοψηφία τους κυρίαρχο στοιχείο είναι ο ευρωσκεπτικισμός ή ο άκροδεξιός χαρακτήρας τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα τοποθέτησε ώς εξής τη σειρά θεματολογίας, εκτός φυσικά απροόπτου:
1) Τουρκία-Συρία-Ευρωπαϊκή Ένωση- ΗΠΑ-Ρωσία! Βέτο για πώληση όπλων στην Τουρκία με ομόφωνη απόφαση.
2) BREXIT: Μετά τις τελευταίες αποφάσεις σε Αγγλία και του εκπροσώπου- διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.
3) Κρίση στην εκλογή υποψηφίων Επιτρόπων και παρενέργειες από τον αποκλεισμό των υποψηφίων της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Θεωρήθηκε δε το πρώτο πολιτικό σκάνδαλο καθώς στην Γαλλία ο Μακρόν είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν έναντι της Λεπέν!
4) Μεταναστευτικό, ΑΟΖ και Κύπρος. Είναι τα θέματα στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Όσον αφορά κυρίως το μεταναστευτικό ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον ομόλογό του Ιταλό Κόντε ενδέχεται με τις παρεμβάσεις τους να οδηγήσουν σε σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν για τις δύο χώρες.
5) Εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.
Μετά τους δασμούς που ξαφνικά επιβλήθηκαν στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ σε όλα τα κράτη της ΕΕ αναμένονται αντίποινα για τα αμερικανικά προϊόντα.
6) Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αυτά αναδείχθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών.
7) Προϋπολογισμός της ΕΕ για την επταετία 2021-2027. Ήδη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψηφίστηκαν στο σύνολο τους οι τροπολογίες και τα ποσά που αναλογούν σε κάθε μέλος.
Απαιτείται το “καλώς έχει” του Συμβουλίου.
8) Ασφάλεια καί Άμυνα.
Η συμφωνία Μακρόν – Μέρκελ ζητάει την επιμέρους έγκριση και των άλλων χωρών. Το Συμβούλιο θα αναφερθεί στις γενικές γραμμές.
9) Οι θέσεις και οι αποφάσεις του Εύρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις οποίες θα αναλύσει ο Πρόεδρος Ντάβιντ Σασσόλι.
10) Η Ούρσουλα Φόν ντερ Λάιεν έχει κληθεί να παρουσιάσει τα πρόσφατα γεγονότα των Επιτρόπων πού απορρίφθηκαν. Παράλληλα θα στοιχειοθετήσει σα γενικό πλαίσιο τις προτεραιότητες της Κομισιόν όσον αφορά ειδικότερα την οικονομική προοπτική που θα χαράξει μαζί με το σύνολο των Επιτρόπων.
Το tomanifesto.gr παρουσιάζει στο σύνολο τα κύρια σημεία και με τίτλους δίνει το στίγμα του σχεδίου προγράμματος όταν ψηφιστεί το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.
1) Φορολογική σταθερότητα. Προστασία του Ευρώ με τον μηχανισμό σταθερότητας.
2) Ο επόμενος Επίτροπος για την Οικονομία. Συμμόρφωση ειδικά  των κρατών του Βορρά και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αρμοδιότητα Επιτρόπου Οίκονομίας.
3)Τραπεζική Ένωση. Διασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών στα νέα συστήματα
4) Ψηφιακή στρατηγική.
Γιά μιά νέα πράσινη στρατηγική συμφωνία στήν Εύρώπη.
5) Οικονομική διακυβέρνηση.
Εντός του Δεκεμβρίου οι νέοι φορολογικοί κανόνες στην ΕΕ.
6) Ενιαία φορολογική πολιτική.
Εκμηδένιση διαφορετικών συντελεστών φορολόγησης μεταξύ των κρατών. Ενιαίος χάρτης ΕΕ.
7) Ενίσχυση και προστασία του τραπεζικού συστήματος. Με διαύγεια και ανταγωνισμό επί ίσοις όροις.
8) Εργασιακά.
Καταπολέμιση της ανεργίας των νέων. Μισθοί με ίσες παραμέτρους στα κράτη μέλη. Ισότητα φύλων στις εργασιακές σχέσεις και συσχετισμός στα μισθολόγια.
Ένα πρόγραμμα που καλύπτει τον οικονομικό κυρίως τομέα. Διαφορετικής διάστασης είναι τα προγράμματα των επιτροπών τα οποία θα έχουν διάρκεια πέντε χρόνια.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικος σύμβουλος στην Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.