Η Ρωσία χρησιμοποίησε τουλάχιστον επτά τύπους ναρκών κατά προσωπικού, διασποράς και εκρηκτικές αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αποκαλύπτει η έκθεση για το 2022 του Παρατηρητηρίου Ναρκών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Είναι μια “κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο, στην οποία μία χώρα που δεν είναι ακόμη μέρος της συνθήκης χρησιμοποιεί το όπλο στο έδαφος ενός κράτους που είναι μέρος”, σύμφωνα με την έκθεση αυτή που αποτιμά την εφαρμογή της Συνθήκης για την απαγόρευση ναρκών κατά προσωπικού του 1997 (ή Συνθήκη της Οτάβας).
Η χρησιμοποίηση από τη Ρωσία –χώρα που έχει το μεγαλύτερο στον κόσμο απόθεμα ναρκών κατά προσωπικού (26,5 εκατ.)– όπλων αυτού του τύπου στην Ουκρανία έχει καταδικαστεί σθεναρά από διάφορες χώρες.
Έξι από αυτούς τους τύπους ναρκών είναι διασποράς (MOB, MON-50, MON-100, OZM-72, POM-2/POM-2R και POM-3). Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης εκρηκτικές νάρκες (PMN-4). Όλες είναι ρωσικής ή σοβιετικής παραγωγής, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο αριθμός των αμάχων θυμάτων ναρκών και άλλων εκρηκτικών καταλοίπων, που έχει καταγραφεί στην Ουκρανία τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 (277), είναι σχεδόν πενταπλάσιος του αριθμού των θυμάτων που είχαν καταγραφεί το 2021 (58), αναφέρει εξάλλου η έκθεση.
Αυτή τη στιγμή, 164 κράτη είναι μέρη της Συνθήκης της Οτάβας και μία χώρα που την έχει υπογράψει, τα νησιά Μάρσαλ, δεν την έχει ακόμη επικυρώσει. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την υιοθέτησή της, παραμένει μία από τις πιο επικυρωθείσες συνθήκες αφοπλισμού.
Όμως έπειτα από μια σημαντική μείωση του αριθμού των θυμάτων αφότου τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη, ο αριθμός αυτός έφθασε σε “δραματικά” αυξημένα επίπεδα τα τελευταία επτά έτη, σύμφωνα με την έκθεση.
Τουλάχιστον 5.544 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν το 2021 από νάρκες. Οι άμαχοι αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των θυμάτων που έχουν καταγραφεί με τα μισά από αυτά να είναι παιδιά.
3,3 εκατ. νάρκες στην Ουκρανία
“Η κατάσταση απαιτεί άμεση και συντονισμένη κυβερνητική δράση”, σύμφωνα με τη Μάριον Λόντο, αρμόδια για τις εκδόσεις του Παρατηρητηρίου Ναρκών.
Το περασμένο έτος, η Συρία, που δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη, κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μέσα σε ένα χρόνο (1.227) και ακολουθεί το Αφγανιστάν (1.074), που είναι μέρος της συνθήκης.
Στην έκθεση, που καλύπτει το διάστημα από τα μέσα του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, υπογραμμίζεται πως, εκτός από τη Ρωσία, η χούντα στη Μιανμάρ, που δεν είναι μέρος της συνθήκης, καταφεύγει επίσης στα όπλα αυτά εναντίον των ανταρτών.
Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, μη κρατικές ένοπλες ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει επίσης νάρκες κατά προσωπικού σε τουλάχιστον πέντε χώρες: Κολομβία, Ινδία, Μιανμάρ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Οι εργασίες αποναρκοθέτησης σε όλο τον κόσμο αποτελούν ένα άλλο σημαντικό στοίχημα.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η πλειονότητα των αποναρκοθετήσεων το 2021 πραγματοποιήθηκε από την Κολομβία και την Κροατία.
Μια άλλη ανησυχία αφορά τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς τα θύματα που παραμένει πολύ μειωμένη. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021 καταγράφηκε η χαμηλότερη χρηματοδότηση σε αυτόν τον τομέα από το 2016, παρά τις αυξανόμενες ανάγκες και τον αυξημένο αριθμό θυμάτων που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.