Οι φάσεις, το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αναμένεται να βρεθούν στην ατζεντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα συγκληθεί στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εκτιμά ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να διασφαλιστεί μακρά ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου αναμένεται να καθοριστούν στη Νέα Υόρκη από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συναντώνται για έκτη φορά, μέσα σε περίπου έναν χρόνο.
Ο διάλογος θα συνεχιστεί σε τρεις πυλώνες: Πολιτικές διαβουλεύσεις, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται να συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία στην περιοχή.
Για το ενδεχόμενο αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα μιλά για μία μόνο διαφορά.
«Η χώρα μας, προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση (…) Η απόφαση ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να εξουσιοδοτηθούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εξετάσουν αν υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης εναπόκειται στους ηγέτες των δύο χωρών».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση του διαλόγου για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.