Παραιτήθηκε η χειρότερη κυβέρνηση

716
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΕπέστρεψε ανυπόγραφα τα διατάγματα για τη Δικαιοσύνη ο Πρ. Παυλόπουλος

Μετά από 47 μήνες παραιτήθηκε η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ο Τσίπρας μετά τα εκλογικά χαστούκια αναγκάστηκε, έστω και με καθυστέρηση, να πάει τη Δευτέρα το απόγευμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλει την παραίτηση της πιο διχαστικής και αντιλαϊκής κυβέρνησης. 

Το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα θυροκολληθεί πιθανότατα την Τρίτη στο κοινοβούλιο και θα αναγράφει την 7η Ιουλίου ως ημέρα προσφυγής στις κάλπες, καθώς και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής, (πιθανότατα 17 Ιουλιου).

Πρόωρες εκλογές

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα.

Ως λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχουν διαμορφωθεί συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής», συνέχισε.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κράτησε 35 λεπτά και ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε χωρίς δηλώσεις στους δημοσιογράφους.