Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα δεν είναι βιώσιμη και ότι η κατάσταση θα μπορούσε να «αποκλιμακωθεί πολύ σύντομα». Η δήλωσή του αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η JPMorgan Chase στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλέστηκε καλά ενημερωμένη πηγή, και συμφωνεί με όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα το Bloomberg.

Κατά την ομιλία του, ο Μπέσεντ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους δασμούς που έχουν επιβληθεί από τις δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν θεωρεί πως το ισχύον καθεστώς είναι βιώσιμο». Αυτή η εκτίμηση δείχνει την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τη στρατηγική της και να βρει τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης, εν μέσω των συνεχών εμπορικών εντάσεων με το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν έχουν ξεκινήσει, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας.