Παπαθανάσης: Κάθε καθυστέρηση κοστίζει στους πολίτες

by news

«Κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση, στην αξιολόγηση ενός δημοσίου έργου, κοστίζει όχι μόνο στη δημόσια οικονομία, όχι μόνο στη δημοσιονομική εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας, αλλά κυρίως δημιουργεί και κακοτεχνίες, που στη συνέχεια τις νέμονται οι πολίτες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλας Παπαθανάσης, μιλώντας νωρίτερα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που επεξεργάζονται το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας να δημιουργήσουμε αυτό το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να έχουμε δημόσια έργα τα οποία ολοκληρώνονται εντός χρόνου, εντός προϋπολογισμού και κυρίως με την ανώτατη ποιότητα που αρμόζει στους Έλληνες πολίτες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται η χρήση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, με στόχο την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στις συμβάσεις προμηθειών και γενικών υπηρεσιών.

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε εξάλλου ότι με το νομοσχέδιο επεκτείνεται από 1/9/2021 η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης δημόσιας σύμβασης άνω των 30 χιλιάδων ευρώ.

Επισήμανε εξάλλου περιορίζονται όλες τις έγχαρτες διαδικασίες και διευρύνεται η χρήση των εργαλείων e- procurement. «Δεν είναι μόνο ότι δημιουργεί συνθήκες διαφάνειας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αυτά τα εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα, μέσα από αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία και ο μικρός, ο πολύ μικρός, να μπορεί να λαμβάνει γνώση και να συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

Στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για την εμπλοκή ιδιωτών στην εποπτεία των έργων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης. «Εμείς, πιστεύουμε, ότι γενικώς η δυνατότητα της υποβοηθήσεως της δημοσίας διοίκησης από τον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ θετικό πράγμα και μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη των έργων στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι, που είναι και το ζητούμενο», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκείται για τον ρόλο που αναλαμβάνει το ΤΕΕ. «Για εμάς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι επίσημος συνεργάτης της πολιτείας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σχολίασε: «Η πολύ μεγάλη περίσκεψη κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως για τον ρόλο του ΤΕΕ, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Πιστεύω ότι κινείται από πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι από την ουσία. Αν δούμε την ουσία, το ΤΕΕ, το καλούμε και μας βοηθάει σε όλα τα δύσκολα σημεία και μπορώ να πω ότι μας ξελασπώνει. ‘Αρα, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε και περισσότερους ρόλους».

Η ιδιωτική επίβλεψη των έργων, η αναπροσαρμογή των κατωτάτων ορίων για τις απευθείας αναθέσεις και η δημιουργία υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο και των σημερινών τοποθετήσεων των βουλευτών που πήραν το λόγο στο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Την ανάγκη ευέλικτων διαδικασιών, χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια, για τη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ επικαλέστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. «Εμείς επιθυμούμε η έξοδος από την πανδημία να σημάνει μια νέα αφετηρία για τη χώρα. Και αφετηρία για τη χώρα δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά αναπτυξιακά έργα, είναι και οι δημόσιες υποδομές, είναι έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν στο πρέποντα χρόνο και αυτό γίνεται με την απορρόφηση των πόρων σε ρυθμούς που θα ολοκληρώνονται τα έργα σύντομα και δεν θα πηγαίνουμε – όπως μέχρι σήμερα – σε διαδικασίες διαγωνιστικές, οι οποίες διαρκούν πολύ περισσότερο από την κατασκευή του ίδιου του έργου», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα