«Η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη από την κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρώτη στην Ευρωζώνη», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε: «Δύο στα τρία ευρώ, που μπαίνουν στην ελληνική οικονομία, προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις» και συνέχισε: «Φέτος έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών, ύψους 12,2 δισεκατομμυρίων, όπου κατ' ουσίαν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια.

Δηλαδή, δύο στα ευρώ, που μπαίνουν στην ελληνική οικονομία, προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις».

«Δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε κανέναν πόρο, κανένα ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε, μετά την έγκριση που πήραμε και για το τέταρτο αίτημα πληρωμής, εκταμίευσης της επιχορήγησης ενός δισεκατομμυρίου, θα έχουμε συνολικά εισπράξει 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 50,5% του προγράμματος. Αυτό μας κρατά στην πρώτη θέση, κατά κεφαλήν, στις εκταμιεύσεις και βεβαίως τις πρώτες θέσεις από για την υλοποίηση των οροσήμων» είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι πολλά από τα 45 μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ συγχρηματοδοτούνται και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι μεταρρυθμίσεις μαζί με τους ευρωπαϊκούς πόρους αλλάζουν την Ελλάδα

«Σήμερα, η Ελλάδα, το δεύτερο εξάμηνο, βρίσκεται δεύτερη από την κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρώτη στην Ευρωζώνη. Αυτό πρακτικά, κάπως μετουσιώνεται σε θέσεις εργασίας, ευημερία, βελτίωση καθημερινότητας της κοινωνίας, των πολιτών, σε ευημερία που έρχεται να καλύψει και κενά στην υγεία, την παιδεία και στο περιβάλλον» είπε ο κ. Παπαθανάσης και προσέθεσε: «Η πολιτική μας είναι μεταρρυθμιστική, οι μεταρρυθμίσεις μαζί με τους ευρωπαϊκούς πόρους αλλάζουν την Ελλάδα. Και θα συνεχίσουμε, διότι αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε, διότι αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέες θέσεις για τα νέα παιδιά, νέες θέσεις για τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να γυρίσουν πίσω».

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και του ΤΑ, ανά τομέα, για την υγεία την παιδεία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα:

Στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ για την παιδεία προβλέπονται δράσεις και έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την υγεία δράσεις και έργα πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Για το περιβάλλον πόροι ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικά, για τις προβλεπόμενες δράσεις του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε: «Είναι πράγματι το σημαντικότερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και κατ' ουσίαν προωθεί μία πράσινη Ευρώπη, άλλωστε η πράσινη Ελλάδα, ως στόχος που έχουμε θέσει και στο ΕΣΠΑ και στο Ελλάδα 2-0, πατάει επάνω σε τέσσερις πυλώνες, στην πράσινη μετάβαση, στη ψηφιακή μετάβαση, στην κατάρτιση και βεβαίως στην ανταγωνιστικότητα και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων».

Αντίστοιχα, το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί 51 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στον τομέα της παιδείας χρηματοδοτούνται 21 έργα, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κατευθυνθούν 387 εκατομμύρια, στη δευτεροβάθμια 453 εκατομμύρια ευρώ και στην τεχνική, εκπαιδευτική επαγγελματική εκπαίδευση για κατάρτιση 191 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά αφορούν τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικά εργαλεία, που προβλέπονται και στο πρόγραμμα ίδρυσης 5 νέων θεματικών και 10 πειραματικών ΙΕΚ, την αναβάθμιση 25 επαγγελματικών λυκείων, κ'α.

Στον τομέα της υγείας, οι δράσεις, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, αφορούν έργα, όπως, ο εξοπλισμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η προμήθεια εξοπλισμού για τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, άλλες δράσεις που προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη των υπηρεσιακών λειτουργιών Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής, την ψηφιοποίηση του εθνικού οργανισμού πιστοποίησης για την υγεία, κά.

Από τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις 156 Κέντρα Υγείας αναβαθμίζονται, όπως επίσης και 90 Νοσοκομεία. Επίσης, τρέχει το πολύ σημαντικό πρόγραμμα πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» με δωρεάν μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες άνω των 45 ετών, το dentist pass, προληπτικά τεστ για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τις καρδιακές παθήσεις, κά.