Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ταυτοποίησης και προστασίας των πολιτών φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Δύο βασικές παρεμβάσεις αφορούν την έκδοση πολιτικής ταυτότητας για όλους τους ένστολους και την εφαρμογή του Kids Wallet, ενός εργαλείου γονικού ελέγχου για την προστασία των ανηλίκων από την υπερβολική χρήση κινητών.

«Σήμερα όντως όλοι όσοι βρίσκονται στα Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβέστες, Λιμενικοί, Αστυνομικοί, Στρατιωτικοί δεν είχαν πολιτικές ταυτότητες. Αυτό τους δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην ψηφιακή τους παρουσία στον Gov.gr. Αυτή η ανορθογραφία διορθώνεται. Όλοι οι ένστολοι αποκτούν και πολιτικές ταυτότητες και αυτό έχει και ένα νόημα», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Παράλληλα, προ των πυλών βρίσκεται και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων για όλους τους πολίτες, οι οποίες θα ενσωματώνουν και τον προσωπικό αριθμό. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά τους ανηλίκους και τη χρήση της τεχνολογίας, το κράτος στρέφεται πλέον σε μια πιο παιδαγωγική
και τεχνολογικά υποστηριζόμενη προσέγγιση, μέσω της εφαρμογής Kids Wallet, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στις 25 Απριλίου. «Είναι ένας πρώτος, πολύ εύκολος γονικός έλεγχος. Ο γονικός έλεγχος είναι το να μπορούμε να συνεννοηθούμε με το παιδί μας και να βάλουμε μια φραγή στο πόσες ώρες ή ποιες ώρες θα χρησιμοποιεί, ποιες εφαρμογές. Δεν πάμε να απαγορεύσουμε τίποτα… όμως πρέπει να μπει ένα μέτρο και αυτό πρέπει να το συνομολογήσουμε», εξήγησε ο υπουργός.

Το Kids Wallet θα περιλαμβάνει και μηχανισμό επιβεβαίωσης ηλικίας για χρήση σε πλατφόρμες όπως TikTok,
Instagram και Facebook, προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι ανήλικοι χρήστες δεν θα εκτίθενται σε περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στο Youth Pass τονίζοντας ότι τρέχει μέχρι 15 Μαΐου.
«Χθες πήγε ένα μήνυμα στα παιδιά τα οποία είναι επιλέξιμα 18 και 19 ετών, ένα notification push που ενημερώνει τα παιδιά ότι είναι δυνητικοί δικαιούχοι. Πάει εξαιρετικά καλά. Τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε σε εκδηλώσεις για πολιτισμό. Είναι πάνω από 100.000 οι αιτήσεις. Μέχρι 15 Μαΐου μπορούν να δηλώσουν και να καταθέσουν την αίτησή τους για να μπουν στο πρόγραμμα».

Τέλος, για τις κάμερες στους δρόμους ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Προχωράμε. Υπάρχουν δύο διαγωνισμοί. Ο ένας έχει να κάνει με το πληροφοριακό σύστημα, γιατί δεν ήταν μόνο η έλλειψη καμερών. Το πρόβλημα ήταν ότι ήταν ένα κατακερματισμένο σύστημα. Ήταν μια προβληματική ιστορία όλη αυτή και ελάχιστα ψηφιοποιημένη. Ο ένας διαγωνισμός είναι αυτός του πληροφοριακού συστήματος που προχωράει. O διαγωνισμός των καμερών θα βγει προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Ο σκοπός είναι προς το τέλος του καλοκαιριού να εντάξουμε, να έχουμε το πληροφοριακό σύστημα σε αυτό, να ενταχθούν οι υφιστάμενες κάμερες, αυτές που σήμερα υπάρχουν στις λεωφορειολωρίδες στην Αττική Οδό και αυτές τις οποίες ξεκινά να τοποθετεί η Περιφέρεια Αττικής και προς το τέλος του χρόνου να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το μεγάλο διαγωνισμό των καμερών και να αρχίσουν και αυτές να μπαίνουν πλέον σιγά σιγά στους δρόμους».