«Στις 7:35 σήμερα το πρωί ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον οίκο του Πατέρα». Ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βατικανό για τον θάνατο του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπα Φραγκίσκου.

Η Καθολική Εκκλησία θρηνεί την απώλεια του πάπα Φραγκίσκου. Η θητεία του σηματοδότησε πολλές πρωτιές και, παρότι δεν σταμάτησε ποτέ να εισάγει μεταρρυθμίσεις διατήρησε τη δημοφιλία του και μεταξύ των παραδοσιακών πιστών. Ο πάπας Φραγκίσκος, ήταν ο πρώτος ποντίφικας που διαδέχθηκε τον εν ζωή προκάτοχο του τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ το 2013.

Ήταν ο πρώτος Πάπας από το νότιο ημισφαίριο. Από τον θάνατο του Συρογενούς Γρηγορίου Γ΄ το 741, δεν είχε υπάρξει άλλος μη Ευρωπαίος Επίσκοπος Ρώμης. Ήταν επίσης ο πρώτος Ιησουίτης που εξελέγη στον θρόνο του Αγίου Πέτρου – ένα θρησκευτικό τάγμα που ιστορικά αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τη Ρώμη.

Ο προκάτοχός του, Βενέδικτος ΙΣΤ΄, ήταν ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε οικειοθελώς σε διάστημα 600 ετών και για σχεδόν μια δεκαετία οι Κήποι του Βατικανού φιλοξενούσαν δύο Πάπες.

Ο καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ήταν ένα αουτσάιντερ όταν επελέγη να διαδεχθεί τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαρτίου 2013 όταν βγήκε ο λευκός καπνός της εκλογής του ως 266ου πάπα. Ήταν μία εκλογή εξέπληξε τους αναλυτές που ενδεχομένως περίμεναν έναν νεότερο άνδρα από τον 76χρονο τότε Μπεργκόλιο, ο οποίος επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος.

Κατά την εκλογή του έλαβε ευρεία υποστήριξη τόσο από συντηρητικούς όσο και από μεταρρυθμιστές της Εκκλησίας, καθώς θεωρήθηκε ορθόδοξος σε θέματα σεξουαλικότητας αλλά φιλελεύθερος σε κοινωνικά ζητήματα. Ακόμη ένα στοιχείο, που πολλοί εξήραν, ήταν η ταπεινότητά του.

Οι υποστηρικτές του εκτίμησαν την «αμεσότητά του» με τους πιστούς και την έντονη αποφασιστικότητά του να μεταρρυθμίσει την Κουρία (τη γραφειοκρατία του Βατικανού), να εξαλείψει τη διαφθορά στην τράπεζα του Βατικανού και να αντιμετωπίσει τη φρικτή κληρονομιά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντός της Εκκλησίας.