Για χρόνια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη κυκλοφορούσε το παρακάτω ανέκδοτο:

“Τι ώρα είναι, Άκη;”, ρωτάει ο ιδρυτής του κινήματος, Ανδρέας Παπανδρέου, τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

“Ό,τι ώρα πεις εσύ, πρόεδρε”, απαντάει ο Άκης.

Η παραπάνω στιχομυθία αντικατοπτρίζει την αφοσίωση του  Άκη Τσοχατζόπουλου στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, μαζί με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη, θα αποτελέσουν την περίφημη «Τρόικα του ΠΑΣΟΚ» που ισοδυναμούσε με μια συλλογική υπαρχηγία του κινήματος. Ωστόσο σε αντίθεση με τον Γιώργο Γεννηματά, που είχε μια ουσιαστικά ανταγωνιστική σχέση με τον Αντρέα, ο Άκης ήταν απολύτως αφοσιωμένος στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως σημειώνει το vice.com, “γεννιέται” στη Γερμανία, όπου σπουδάζει πολιτικός μηχανικός και παντρεύεται την πρώτη –Γερμανίδα- γυναίκα του. Εκεί κυκλοφορεί με έναν κλασικό Σκαραβαίο (το αυτοκίνητο του λαού) και συναντά για πρώτη φορά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες αναπτύσσουν στενή φιλία και ο Άκης παραμένει για χρόνια αφοσιωμένος στον αρχηγό και πολιτικό του μέντορα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του. Οι πολιτικές τύχες των δύο μελών του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος συνυφαίνονται πλήρως και ο Άκης γίνεται η σκιά του Ανδρέα.

Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά τον Ιανουάριο του 1996, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.

Το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι ανάμεσα σε αυτούς που έφευγαν από την κεντρική είσοδο του Ωνασείου. Όλοι αμίλητοι, χωρίς διάθεση για δηλώσεις. Λίγη ώρα πριν, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε υπογράψει το κείμενο παραίτησής του από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Από το 1968 οπότε και γνωρίστηκε με τον Παπανδρέου στην πόλη Ρουσελσχάιµ στη Γερμανία, σε μια συγκέντρωση του ΠΑΚ, δεν χώρισαν ποτέ. Τον είχε μαζί του σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις και επαφές και ήταν σίγουρος ότι ο Άκης θα μετέφερε πάντα τα «μηνύματά» του χωρίς να αλλάξει ούτε μια λέξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσόχα ήταν ο άνθρωπος που µετείχε στη συνάντηση γνωριµίας του Ανδρέα µε τον Χαρίλαο Φλωράκη το 1973 στην Ελβετία και το 1989 ήταν αυτός που συζητούσε µε τον τότε γενικό γραµµατέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας.

Όταν αρρώστησε ο Α.Παπανδρέου, το 1995, έκανε χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού και ήταν αυτός που στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη ζήτησε να υιοθετηθεί η ελληνική ονοµασία του ευρώ. Το 1996 έφτασε δύο φόρες στην βρύση, αλλά νερό δεν ήπιε. Στις 18 Ιανουαρίου πέρασε στον δεύτερο γύρο της αναµέτρησης για την πρωθυπουργία, µε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο, αλλά την έχασε από τον Κώστα Σηµίτη για έντεκα ψήφους. Μα ούτε και στις 30 Ιουνίου του 1996 κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να επιβάλλει την διαρχία: άλλος πρόεδρος κι άλλος πρωθυπουργός.

Το παιχνίδι για τον Άκη χάθηκε νωρίτερα από την θυελλώδη συνεδρίαση στο Πεντελικόν όπου ο Παπανδρέου τον επέβαλε ως γραμματέα του κόμματος παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των υπολοίπων στελεχών. «Αν δεν βγει ο Ακης, διαλύω το ΠαΣοΚ και πάω για νέο κόμμα». Η φράση αυτή έγραψε ιστορία…