Η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τις τράπεζες, όχι πυροτεχνήματα δήλωσε ο γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Πάνος Αμυράς.

«Πάντα η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συζητήσουν θέματα με θεσμικό τρόπο. Και θα έλεγα ότι είναι μια θετική συζήτηση και μια ειλικρινής συζήτηση, ιδίως τώρα που διεξήχθη και υπό τη νέα ιδιότητα του κυρίου Ανδρουλάκη μετά τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ισορροπία» τόνισε ο δήλωσε o Πάνος Αμυράς, γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Πρωθυπουργικού Γραφείου μιλώντας στην εκπομπή Update και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

«[…] Υπήρξαν θέματα τα οποία συζητήθηκαν, θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακούσαμε νωρίτερα την ανταπόκριση σας, που πάντα υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα, το δημογραφικό ή το στεγαστικό, που απασχολούν την κοινωνία και μπορούμε να συζητήσουμε» υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο ερωτηθείς για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ανέφερε «Κατ’ αρχάς για παράδειγμα, για το δημογραφικό βεβαίως περιμένουμε προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης κι όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει εθνική στρατηγική για το δημογραφικό, έχει ανακοινώσει μέτρα, το αρμόδιο υπουργείο ανα κοινώνει διαρκώς πολιτικές, έχουν αυξήσει τις επιδοτήσεις σε ότι αφορά τα τέκνα, τις νέες οικογένειες. Σχετικά με τη στεγαστική μας πολιτική από τον Ιανουάριο ξεκινάει το “Σπίτι μου 2” για 20.000 νέες οικογένειες. Επομένως υπάρχουν πολιτικές.
Εμείς περιμένουμε προτάσεις και η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει. Βέβαια υπάρχουν προτάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν αποδεκτές και προτάσεις που είναι ανεδαφικές.

Κατά τη γνώμη μας η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον φόρο στα υπερκέρδη (σσ των τραπεζών) τα οποία τελικά έγιναν, φόρος στα κέρδη, από ότι είδαμε εχθές, γιατί υπάρχει και αυτό το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ ότι αλλάζει πολύ γρήγορα πολλές πτυχές του σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του, θεωρούμε ότι είναι ένα πυροτέχνημα, κυρίως δεν δίνει λύσεις. Η κυβέρνηση, όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει πολύ σύντομα μια νέα δέσμη μέτρων, γιατί έχουμε ήδη λάβει μέτρα[…] η κυβέρνηση έχει δείξει ότι όταν κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να υπερφορολογήσει ουρανοκατέβατα κέρδη το κάνει.

Και αυτό το έκανε για τα διυλιστήρια, για τις διάφορες εταιρείες ενέργειας βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού. Υπήρχε δηλαδή το ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο το εφάρμοσε. Τώρα σε ό. τι αφορά τις τράπεζες. Είπατε όντως πολύ σωστά, τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει και μάλιστα η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τον Νοέμβριο 2015 έγινε με απαράδεκτους όρους και για το Δημόσιο και για τα χρήματα των φορολογουμένων αλλά και για τις μετοχές του Δημοσίου. Οι τράπεζες πληρώνουν φόρο 29%, αλλά έχουν απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου γιατί θεωρούν -και αυτή ήταν η συμφωνία- ότι οι τράπεζες έχασαν λόγω της συμπεριφοράς του Δημοσίου. Για παράδειγμα το Νοέμβριο του ’15 θυμάστε το δημοψήφισμα, είχαμε κλειστές τράπεζες;

Υπάρχει ο αναβαλλόμενος φόρος. Η ουσία είναι εάν επιβληθεί αυτή η έκτακτη φορολόγηση πιστεύετε ότι θα είναι αποτελεσματικό; Δηλαδή θα μειωθούν οι χρεώσεις των τραπεζών; Θα μειωθούν τα επιτόκια των τραπεζών; Θα δοθούν περισσότερα δάνεια ή λιγότερα δάνεια; Εμείς πιστεύουμε λοιπόν στη λύση του προβλήματος. Δεν πιστεύουμε σε πυροτεχνήματα. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε και με τα μέτρα τα οποία θα ακολουθήσουμε και με τις παρεμβάσεις και περισσότερα δάνεια θα δίδονται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις[…] θέλουμε περισσότερα αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία».

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις

Σε άλλο σημείο ερωτηθείς αν θα δούμε άμεσες παρεμβάσεις στο θέμα των τραπεζών απάντησε «θα υπάρξουν σύντομα, πολύ σύντομα, ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε και οι καταναλωτές να μείνουν ευχαριστημένοι στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και περισσότερα δάνεια να δίνονται και με χαμηλότερα επιτόκια. Εγώ θα σας πω και κάτι ακόμα. Σήμερα ανακοινώθηκε από την εταιρεία ΔΙΑΣ που μετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και οι τράπεζες ο διαχωρισμός του IRIS να γίνει 500 συν 500 ευρώ, δηλαδή να αυξηθεί το εύρος των συναλλαγών. Και επίσης ένα άλλο μέτρο, το οποίο το θεωρώ και αυτό είναι σημαντικό θεσμικά για τη διαφάνεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι από τις 7 Ιανουαρίου και μετά όλες οι τράπεζες θα έχουν στον ιστότοπο της Τράπεζας Ελλάδος όλα τα επιτόκια. Τι επιτόκια δίνουν, τι χρεώσεις επιβάλλουν σε όλες τις προμήθειες, ώστε και οι καταναλωτές και οι συναλλασσόμενοι να βλέπουν τις τράπεζες να βλέπουν τα επιτόκια, Να βλέπουν και να κρίνουν αναλόγως».

«[…] για αυτό τον λόγο θα υπάρξουν παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο και για καλύτερες χρεώσεις αλλά και ταυτόχρονα με κριτήριο να μην μπούμε ξανά σε περιπέτειες με το πιστωτικό σύστημα. Συμφωνώ μαζί σας.
Έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν το πιστωτικό σύστημα».