Δύο συστήματα, το παλιό και το νέο, θα ισχύσουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία.
Όπως προκύπτει, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, ενώ οι παλιοί απόφοιτοι θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν με ποιο σύστημα θα δώσουν.
Τα δύο συστήματα θα έχουν τόσο διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων, όσο και διαφορετική ύλη και οι μαθητές αφού ενημερωθούν θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους για συμμετοχή στις εξετάσεις το Μάρτιο.
Τα βασικά χαρακτηριστικά για το νέο σύστημα στις φετινές πανελλήνιες 2020 είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή μόνο 1 επιστημονικού πεδίου. Αντίθετα βασικά χαρακτηριστικά του παλιού συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής 1 ή 2 πεδίων με 4 ή 5 μαθήματα. Τέλος τα δύο συστήματα (παλαιό/νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ.
Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, θα υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής η εισαγωγή των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων Λυκείου) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ με το νέο σύστημα.
Σύμφωνα με το παλιό σύστημα, οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν:
α) είτε να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (όσοι δικαιούνται),
β) είτε να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση οι παλαιοί απόφοιτοι, για το 2020, έχουν τη διπλή εναλλακτική δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα που ίσχυσε το 2019 ή αν θα εξεταστούν με το νέο σύστημα του 2020.
Δείτε αναλυτικά το νέο σύστημα των εξετάσεων πατώντας εδώ.
Δείτε αναλυτικά το παλιό σύστημα εξετάσεων πατώντας εδώ.