Το τέλος της αδράνειας έφτασε, διεμήνυσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) απευθύνοντας έκκληση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. –σημερινού επίκεντρου της πανδημίας– να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Αυτό είναι εφικτό μόνο με την επιβολή νέων μέτρων, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση το επόμενο δίμηνο. Ο ευρωπαϊκός υγειονομικός φορέας κρίνει αναγκαία τη χορήγηση αναμνηστικών εμβολιαστικών δόσεων σε όλους τους ενήλικους Ευρωπαίους, με προτεραιότητα στους άνω των 40 ετών. Ωστόσο, η επικεφαλής του, δρ Αντρέα Αμόν, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν συνιστά «μαγικό ραβδί». Αν μάλιστα καταστεί υποχρεωτικός, εκτιμά ότι μπορεί μεν να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, αλλά ταυτόχρονα θα γιγαντωθεί η απόρριψή του. «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, πέρα από τα θετικά, θα ενισχύσει την πόλωση. Δεν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι αρνητές, αλλά θέλουν να λάβουν οι ίδιοι την απόφαση. Η υποχρεωτικότητα θα τους απομακρύνει εντελώς από τα εμβόλια», δήλωσε.
Επίσης, η δρ Αμόν τόνισε ότι η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνδυαστική εφαρμογή τριών παραγόντων: αύξηση των εμβολιασμών, επιτάχυνση και επέκταση της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων και χρήση μέτρων προστασίας, όπως μάσκες, πλύσιμο χεριών, τηλεργασία και περιορισμός των κοινωνικών επαφών. «Η Ευρώπη δεν έχει πλέον τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του εμβολιασμού και της επιβολής άλλων μέτρων», κατέληξε. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε χθες ότι είναι απολύτως επιτακτική η τήρηση των μέτρων προσωπικής προστασίας.
Ρεκόρ κρουσμάτων
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη η Ολλανδία, η οποία, παρότι βρίσκεται σε καθεστώς μερικού lockdown από τις 13 Νοεμβρίου, χθες κατέγραψε το απόλυτο ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας με 23.700 νέα κρούσματα. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα αύριο. Την ίδια στιγμή, ο σύλλογος νοσοκομειακών εντατικολόγων της Ολλανδίας απηύθυνε έκκληση για σκληρό απαγορευτικό, με κλείσιμο των σχολείων, προειδοποιώντας ότι αν εξακολουθήσει η κατάσταση, εντός δεκαημέρου θα γίνεται επιλογή των ασθενών που εισέρχονται στις ΜΕΘ.
Μετά την Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Σλοβακία σχεδιάζουν επιπλέον περιορισμούς.
Αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη διεύρυνση χρήσης του υγειονομικού πάσου αναμένεται να ανακοινωθούν και στη Γαλλία.
Η Σλοβακία θα περιορίσει τις μετακινήσεις, στο πλαίσιο lockdown δύο εβδομάδων, επιτρέποντας μονάχα τις μετακινήσεις για την αγορά ειδών ανάγκης, την εργασία, το σχολείο ή ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να αναχαιτίσει την αλματώδη αύξηση των νέων λοιμώξεων. Ο υπουργός Αμυνας, Γιάροσλαβ Ναντ, δήλωσε χθες –πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου– ότι «αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμός».
Τέλος, διεύρυνση της χρήσης του «υγειονομικού πάσου» πρόκειται να εφαρμοστεί και στην Ιταλία από την επόμενη εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι θα αποστερηθούν σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, και όχι αρνητικό διαγνωστικό τεστ, θα χρειάζεται για την πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, χιονοδρομικά κέντρα, γυμναστήρια, στάδια και, φυσικά, εστιατόρια και μπαρ.
Πηγή: kathimerini.gr