Με σχετική διάταξη σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το Νοέμβριο θα επιλυθεί το ζήτημα όσων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που προέρχονται από τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών, και τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης αναφορικά με το χρόνο προσμέτρησης και τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας τους. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας, σήμερα, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Πρόκειται», είπε ο υπουργός, «για ένα πρόβλημα που ανάγεται αρκετά χρόνια πριν, με μία διάταξη σταδιοδρομικής φύσεως για εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών και διά της οποίας μέσα από την ασαφή διατύπωση του γράμματος του νόμου προκύπτει στρεβλή εφαρμογή, με την οποία βέβαια επιφυλάσσεται άνιση μεταχείριση».

Εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει με το άρθρο 37 του νόμου 4494/17, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Περιλήφθηκαν στην περιοριστική εφαρμογή των διατάξεων περί κρίσεων και προαγωγών του Ν. 2439/96 έως ευνοϊκότερου και οι αξιωματικοί απόφοιτοι των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών, αυτοί που συμπλήρωσαν 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή εκείνοι που κατατάχθηκαν και το έτος 1990».

Και πρόσθεσε: «Από την ως άνω ρύθμιση εξέλειπε ρητή πρόβλεψη του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους, όπως ακριβώς ισχύει και για αυτούς που είχαν καταταγεί από 1 Ιανουαρίου 1988 έως 31 Δεκεμβρίου 1989, δηλαδή αυτούς που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, όχι του 2015 που έχει να κάνει με αυτούς της κατάταξης έτους 1990. Πόσους αφορά αυτή η κατάσταση: Πρόκειται για 303 αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, 186 του Πολεμικού Ναυτικού και 166 της Πολεμικής Αεροπορίας, αφορά δηλαδή συνολικά σε 655 αξιωματικούς».

«Στο σχέδιο νόμου», συνέχισε ο υπουργός, «που πρόκειται να εισάγουμε προς ψήφιση μέσα στο Νοέμβριο προτιθέμεθα να συμπεριλάβουμε διάταξη για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα όσων αξιωματικών κατετάγησαν το 1990».

Αναφορικά με όσους ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το 1990, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Σήμερα μπορώ να σας ανακοινώσω την οριστική επίλυση του προβλήματος όσον αφορά την τάξη του 1990. Ομοίως γίνονται υπολογισμοί στα επιτελεία και στο υπουργείο για να λυθεί και το παρεμφερές, όμοιο θα έλεγα, πρόβλημα και της τάξης του 1991. Όπως ξέρετε, το 1992 είναι το έτος – διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους παλιούς και στους νέους ασφαλισμένους. Επομένως μπορεί να προκύψουν και στελέχη της τάξης του 1992 που καταλαμβάνονται ακριβώς πάνω στο όριο από την αρνητική πλευρά αυτών των ρυθμίσεων που έχουν να κάνουν όμως περισσότερο με την σταδιοδρομική εξέλιξή τους και όχι με τα κοινωνικο-ασφαλιστικά τους δικαιώματα».