Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί χαρακτήρισε σήμερα εξοργιστική την αναστολή της χρηματοδότησής της που αποφάσισαν πολλές δωρήτριες χώρες, μετά την αντιπαράθεση για τον πιθανό ρόλο ορισμένων υπαλλήλων της υπηρεσίας αυτής στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Είναι εξοργιστικό να βλέπουμε την αναστολή της χρηματοδότησης ως απάντηση σε καταγγελίες εναντίον μιας μικρής ομάδας εργαζομένων», δεδομένων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και του ρόλου της υπηρεσίας από την οποία «εξαρτώνται δύο εκατομμύρια άνθρωποι για να επιβιώσουν απλώς», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Γερμανία: το Βερολίνο αναστέλλει τη χρηματοδότησή του στην Unwra


Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ την αναστολή της χρηματοδότησής της προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της πιθανής εμπλοκής ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, η Γερμανία, σε συμφωνία με τις άλλες δωρήτριες χώρες, δεν θα δώσει προσωρινά την έγκρισή της για νέους πόρους για Unrwa στη Γάζα», ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι «επί του παρόντος, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει καμιά εκκρεμής δέσμευση».

Ισραήλ: καλεί και άλλες χώρες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA


Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα η υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)«"να αντικατασταθεί με υπηρεσίες αφιερωμένες στην πραγματική ειρήνη και την ανάπτυξη» μετά τους ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού της είχαν εμπλοκή στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Ίσραελ Κατς προέτρεψε επίσης και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.


Μακραίνει η λίστα των χωρών που εγκαταλείπουν την οικονομική υποστήριξη προς την Unrwa.Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «διακόπτοντας προσωρινά» την χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής των Παλαιστινίων των Ηνωμένων Εθνών (Unrwa), καθώς θα εξετάζει «ανησυχητικούς ισχυρισμούς», σύμφωνα με τους οποίους εργαζόμενοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκλονισμένο από τους ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού της Unrwa συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, μία αποτρόπαιη τρομοκρατική ενέργεια την οποία η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επανειλημμένως έχει καταδικάσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.Την διακοπή της χρηματοδότησης της Unrwa ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιταλία δήλωσαν νωρίτερα ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, μία ημέρα αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη διακοπή κάθε μελλοντικής χρηματοδότησης, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη φερόμενη εμπλοκή του προσωπικού του ΟΗΕ στις επιθέσεις.Η ΕΕ δήλωσε επίσης ότι θα αξιολογήσει περαιτέρω βήματα «με βάση το αποτέλεσμα της πλήρους και ολοκληρωμένης έρευνας».

Το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ δε θα διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, ενώ η Χαμάς κατήγγειλε τις ισραηλινές «απειλές» κατά της UNRWA. Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, δήλωσε ότι η χώρα της «θα συνεργαστεί στενά με την UNRWA για τις έρευνες» και ότι συμβουλεύεται τους διεθνείς εταίρους της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Αυστραλία «θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Γάζας και να εργάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας για την προστασία των αμάχων και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας ανακοίνωσε τον σχεδόν διπλασιασμό της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης που κατευθύνεται σε «πληθυσμούς που πλήττονται από συγκρούσεις», «με έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά», στα παλαιστινιακά εδάφη.Ισραήλ: Η UNRWA δεν θα είναι μέρος της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο.

Το Ισραήλ επιθυμεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να μην διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του. Η κυβέρνηση θέλει να «διασφαλίσει ότι η UNRWA δεν θα είναι μέρος» της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε ο Κατς σε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «σταματήσουν» όλες οι δραστηριότητες της υπηρεσίας.

ΟΗΕ: Η UNRWA ερευνά ανάμιξη εργαζομένων της στις επιθέσεις της Χαμάς.Την Παρασκευή, η UNRWA άνοιξε έρευνα σχετικά με την καταγγελλόμενη ανάμιξη αρκετών εκ των εργαζομένων της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπηρεσία διέκοψε τις σχέσεις της με αυτά τα μέλη του προσωπικού της. «Οι ισραηλινές αρχές παρείχαν στην υπηρεσία του ΟΗΕ πληροφορίες για την φερόμενη ως ανάμιξη αρκετών εργαζομένων της UNRWA στις τρομερές επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί.

«Για να προστατευθεί η ικανότητα της υπηρεσίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, έλαβα την απόφαση να τερματίσω άμεσα τις συμβάσεις αυτών των μελών του προσωπικού και να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί η αλήθεια χωρίς καθυστέρηση».

Παγώνουν τη χρηματοδότηση οι ΗΠΑ.Την ανακοίνωση της UNRWA διαδέχθηκε δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόπτουν τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά τους ισχυρισμούς ότι 12 εργαζόμενοι της Υπηρεσίας είχαν εμπλοκή στην επίθεση στο Ισραήλ.Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες προβληματίζονται από τους ισχυρισμούς και έχουν προσωρινά παύσει τη χρηματοδότηση.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει προσωρινά αναστείλει την πρόσθετη χρηματοδότηση της UNRWA, ενώ εξετάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς και τα βήματα που λαμβάνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καλεί τις χώρες να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν Αλ Σέιχ, δήλωσε ότι η απόφαση ορισμένων χωρών να διακόψουν τη στήριξη του ζωτικού οργανισμού του ΟΗΕ «ενέχει μεγάλους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους».Ο Αλ Σέιχ κάλεσε τις χώρες της Δύσης να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη για αυτόν τον διεθνή οργανισμό».

Χαμάς: Καλεί τον ΟΗΕ να μην υποκύψει σε «απειλές και εκβιασμούς».Σε ανάρτησή της στο Telegram η Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση κάλεσε τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς «να μην υποκύψουν στις απειλές και τους εκβιασμούς» του Ισραήλ.

Υπηρεσία Αρωγής και των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στη Γάζα.Η Χαμάς σκότωσε 1.300 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, στην επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ενώ αιχμαλώτισε 250 ανθρώπους. Στην τελευταία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ελευθερωθήκαν ορισμένοι όμηροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, ωστόσο, αρκετοί όμηροι βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας).