Για το κοριτσάκι στο Διδυμότειχο που πέθανε από στρεπτόκοκκο μίλησε στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως το πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να οδηγήσει στον γιατρό είναι ο πονόλαιμος. «Αν το παιδί πει "δεν μπορώ να καταπιώ", πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση». Συμπλήρωσε πως «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή».

Για την 9χρονη από το Διδυμότειχο είπε πως «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε». Το συγκεκριμένο παιδί, του οποίου το ιστορικό δεν είναι γνωστό, «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο», συμπλήρωσε.

Για την ιλαρά τόνισε ότι είναι σε μεγάλη έξαρση σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ενώ είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια. «Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός και εξανθήματα και είναι πιο μεταδοτική και από την Covid-19», είπε η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του εμβολίου, τόσο για μικρούς, όσο και για ενήλικες.

Μιλώντας, τέλος, για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στην ενημέρωση που τους έκανε ο υπουργός Υγείας και τους στόχους για μείωση της λίστας και αύξηση των μισθών των γιατρών. Η απάντηση όμως των γιατρών, στην πρόταση του υπουργείου είναι πως, «δεν φτάνει ο κόσμος, δεν μπορείς να βάλεις μια νοσοκόμα να δουλέψει και πρωί και βράδυ», είπε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως ήδη τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το απόγευμα.