Ο Μάρκο Ρούμπιο μιλά για το αμερικανικό ενδιαφέρον στη Γροιλανδία, αποφεύγοντας να αποκλείσει στρατιωτικά σενάρια.
Στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Γροιλανδία αναφέρθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενα στρατιωτικά σενάρια.
Ο Αμερικανός υπουργός ρωτήθηκε ευθέως αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης σε σχέση με τη Γροιλανδία. Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια συζήτηση.
«Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τη Δανία ή για στρατιωτική επέμβαση. Θα συναντηθώ μαζί τους την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θα έχουμε τότε αυτές τις συζητήσεις. Προς το παρόν, δεν έχω κάτι περισσότερο να προσθέσω».
Παρά τη στάση αποφυγής, ο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία έχει μακρά ιστορία και δεν αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη. Όπως σημείωσε, το ζήτημα είχε τεθεί ήδη στο παρελθόν από τον Ντόναλντ Τραμπ, από την πρώτη του προεδρική θητεία.
«Το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για την απόκτηση της Γροιλανδίας δεν είναι καινούργιο. Το είχε αναφέρει και στην πρώτη του θητεία, και δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει εξετάσει ή μελετήσει το πώς θα μπορούσε η χώρα μας να αποκτήσει τη Γροιλανδία. Υπάρχει ενδιαφέρον», δήλωσε.

