“Ούτε λέπια έβγαλα, ούτε πράσινα αυτιά”. Με τα λόγια αυτά, ανάμεσα σε άλλα, περιγράφουν υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού τις… παρενέργειες που δεν είχαν.
Μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας και Δ/ντρια της Α’ παν. κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Αντωνία Κουτσούκου, καθώς και η Αλέκα Τσιρογιάννη, διευθύντρια του Ανοσολογικού του Ευαγγελισμού, που εμβολιάστηκαν χτες κατά του κορωνοϊού.
«Ούτε λέπια έβγαλα, ούτε πράσινα αυτιά. Είμαι μια χαρά. Είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα και που ξεκίνησε η διαδικασία, που είναι η αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η διαδικασία είναι απλή, οργανωμένη βέβαια. Σε εξέταζε ένας παθολόγος, τα στοιχειώδη, έπαιρνε ένα σύντομο ιστορικό, και αν δεν υπήρχε αντένδειξη προχωρούσε στον εμβολιασμό. Εμείς κάνουμε συχνά τεστ για λόγους ασφαλείας. Οι οδηγίες λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμα και αν έχει μολυνθεί κάποιος από τον ιό να κάνει το εμβόλιο. Άρα δε χρειάζεται το rapid test πριν το εμβόλιο. Μετά τον εμβολιασμό καθίσαμε ένα τέταρτο όπως προβλέπεται, συζητήσαμε με τους συναδέλφους και τους χαιρετήσαμε. Πόνο στο μπράτσο είχα από ελάχιστο έως καθόλου», είπε η κ. Κουτσούκου.
«Για να αποφασίσω αν πρέπει να κάνω ή όχι το εμβόλιο, μελέτησα τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί. Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στον κόσμο γιατί είναι κάτι καινούργιο που δεν έχει μελετηθεί πολύ καιρό. Τους συναδέλφους τους παραπέμπω στα δεδομένα που οδήγησαν και στην έγκριση του εμβολίου. Στον κόσμο λέω ότι είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να σταματήσουμε την πανδημία», συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «στις 18 του μήνα θα κάνω και τη δεύτερη δόση και μετά θα νιώθω πολύ ασφαλής».
«Θεωρείται ότι μετά από 10-12 μέρες αποκτάς ανοσία, αλλά η δεύτερη δόση κρίθηκε απαραίτητη για να ανέβει το ποσοστό ανοσίας στο 94%. Με την πρώτη δόση δεν ξεμπερδεύουμε. Αλλά μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμου θα νιώθω καλύτερα να πλησιάζω τους ασθενείς μου και να είμαι δίπλα τους. Αυτό είναι το βασικό μας χρέος αυτή την εποχή», τόνισε η κ. Κουτσούκου.
Στην εκπομπή μίλησε και η Αλέκα Τσιρογιάννη, διευθύντρια του Ανοσολογικού του Ευαγγελισμού, η οποία επίσης εμβολιάστηκε εχτές.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Η πανδημία ήρθε να αναδείξει ότι το εγώ πρέπει να παραγκωνιστεί μπροστά στο εμείς. Το εμβόλιο πρέπει να είναι μαζικό για να χτυπήσουμε την πανδημία. Δεν είχα καμία παρενέργεια από τον εμβολιασμό. Κοιμήθηκα ανακουφισμένη ότι έγινε η αρχή. Οι υγειονομικοί δεν έχουμε διλήμματα. Το εμβόλιο το περιμέναμε και το θέλαμε. Ανησυχούμε για το αν θα υπάρχουν αρκετές δόσεις, αν θα πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αν θα γεμίσουν τα νοσοκομεία με κόσμο που πάσχει και από άλλα νοσήματα, και η θωράκιση του συστήματος υγείας», είπε η κ. Τσιρογιάννη.
«Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί η τεχνολογία έχει κάνει αλματώδη πρόοδο, υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, και η έρευνα στην ανοσολογία είναι πολύ σημαντική και μας βοήθησε να βγει γρήγορα αυτό το εμβόλιο. Παράλληλα πρέπει να τρέχουν και φάρμακα. Πρέπει να πάρουμε προσωπικό γιατί το προσωπικό μας είναι κουρασμένο. Δε θα σταματήσουν οι ΜΕΘ και οι νοσηλείες», συνέχισε η ίδια.
«Εχτές στον Ευαγγελισμό εμβολιαστήκαμε 45 συνάδελφοι. Κανείς δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανίζεται στα πρώτα 15 λεπτά που παραμένουμε στο χώρο», τόνισε η κ. Τσιρογιάννη.
«Δεν φοβόμαστε τις μεταλλάξεις. Νομίζω ότι αυτά είναι περισσότερο δημοσιογραφικά. Οι μεταλλάξεις των ιών υπήρχαν και θα υπάρχουν. Σε όλους τους ιούς. Ο ιός παλεύει για να επιβιώσει. Εμείς θα καταστείλουμε λίγο τη μεταδοτικότητά του. Δεν μπορούμε να τον θανατώσουμε. Θεωρητικά ξέρουμε ότι οι μεταλλάξεις συνήθως μετατρέπονται σε αποδυνάμωση του ιού. Συνήθως αδρανοποιείται ο ιός από τις ίδιες του τις μεταλλάξεις», κατέληξε η κ. Τσιρογιάννη.