Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στο μάτι της κριτικής για τις καθυστερήσεις στην ευρωπαϊκή καμπάνια του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, τις παλινωδίες με τις παραγγελίες και τα συμβόλαια της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε την αυτοκριτική ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό αναπτύχθηκε σε χρόνο – ρεκόρ. Η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες και αστοχίες, λειτούργησε αυτή τη φορά ενιαία, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της Ευρώπης. Στα «ΝΕΑ» και τον Γιώργο Παππά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των εμβολίων. Επαινεί επίσης την Ελλάδα για τη μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών. Επιπρόσθετα, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι «ιατρική αναγκαιότητα», λέει η 62χρονη γιατρός Φον ντερ Λάιεν. Βέβαια, αυτό δεν αρκεί για την Ελλάδα και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και θέλουν το πιστοποιητικό ως τουριστικό διαβατήριο. Στο πολιτικό και νομικό ζήτημα της χρήσης του πιστοποιητικού, λέει η πρόεδρος της Κομισιόν, μπορεί να βρεθεί η «σωστή ισορροπία» για κατόχους και μη του πιστοποιητικού εμβολίου.
Κυρία πρόεδρε, μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην έναρξη της καμπάνιας της ΕΕ για τον εμβολιασμό, πόσο σίγουρες μπορούν να είναι μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, ότι θα έχουν στη διάθεσή τους τις δόσεις εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί;
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι ήταν και είναι σωστό εμείς οι Ευρωπαίοι να παραγγείλουμε από κοινού τα εμβόλιά μας, τα οποία τώρα μοιραζόμαστε σε πνεύμα αλληλεγγύης. Αυτή η ευρωπαϊκή μας προσέγγιση σημαίνει ότι το κάθε κράτος – μέλος θα πάρει το δικό του, δίκαιο μερίδιο στη βάση της αναλογικότητας. Δεν θέλω καν να φανταστώ τι θα σήμαινε εάν κάποια κράτη – μέλη διασφάλιζαν περισσότερα εμβόλια και τα υπόλοιπα έμεναν με άδεια χέρια. Θέλω να επαινέσω την Ελλάδα για τις προσπάθειές της στην καμπάνια εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών της είναι ήδη μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των 27 της ΕΕ».
Ενόψει της θερινής τουριστικής σεζόν, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική τους βιομηχανία, θέλουν ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια των ευρωπαίων πολιτών. Ορισμένες χώρες προχωρούν ήδη στην κατεύθυνση αυτή, η Σουηδία, για παράδειγμα, θα επιτρέπει την είσοδο τουριστών μόνο με πιστοποιητικό εμβολίου κορωνοϊού. Ποιες πιθανότητες βλέπετε να θεσπιστεί ένα πιστοποιητικό εμβολίου για ταξίδια εντός της ΕΕ;
«Χαιρετίζω ιδιαίτερα την πρωτοβουλία του έλληνα Πρωθυπουργού σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Καταρχήν για έναν απλό λόγο: όταν εμβολιάζεται κάποιος, το πιστοποιητικό είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι μια ιατρική αναγκαιότητα, ως εκ τούτου είναι και ο σωστός δρόμος να προχωρήσουμε. Φυσικά πρέπει να υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση, αυτό είναι απαίτηση του ΠΟΥ. Σε αυτό είμαστε λοιπόν εντελώς σαφείς.
Ενα δεύτερο ζήτημα είναι – και εδώ πρόκειται για ένα πολιτικό και νομικό θέμα – τι επιτρέπεται να κάνεις με αυτό το πιστοποιητικό. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει σίγουρα να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να έχουμε κοινούς κανόνες. Αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται πάντα η σωστή ισορροπία. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος ανά πάσα στιγμή να συνδυάσει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid-19, εάν για κάποιο λόγο δεν είχε ακόμα πρόσβαση σε εμβόλιο. Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες μιας σωστής και δίκαιης ισορροπίας ανάμεσα σε εκεί νους που έχουν ήδη ένα πιστοποιητικό εμβολίου και εκείνους που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο».
Πότε αναμένεται μια απόφαση για τη σχετική ρύθμιση;
«Τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με το θέμα, όταν θα έχει προχωρήσει περισσότερο ο εμβολιασμός».