Βαρύ είναι το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει απροσδιόριστος. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο απολογισμός υπερβαίνει κατα πολύ τους 10.000 αμάχους που έχουν καταμετρηθεί.

Το Κίεβο υπολογίζει ότι μόνο στη Μαριούπολη 25.000 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους από τον Φεβρουάριο έως τον Μαϊο του 2022, ενώ ποτέ δεν έγινε γνωστό πόσοι άνθρωποι χάθηκαν στις πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο πόλεμος της προπαγάνδας για τις στρατιωτικές απώλειες δεν έδωσε ποτέ ακριβή δεδομένα για τον αριθμό θυμάτων.Το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο στα εδάφη της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Σύμφωνα με τους New York Times οι απώλειες στρατιωτών ανέρχονται σε 70.000 νεκρούς στην ουκρανική πλευρά και 120.000 νεκρούς στη Ρωσική, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν συνολικά τις 300.000. Ο ουκρανικός στρατός την περασμένη Τρίτη ανέφερε πως μέσα σε δύο χρόνια έχει σκοτώσει ή τραυματίσει σχεδόν 405.000 ρώσους στρατιώτες. Στον αντίποδα ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, το Δεκέμβριο 2023, έκανε γνωστό ότι 383.000 ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματισθεί από την έναρξη της εισβολής.

Με την παρουσία τεσσάρων ηγετών στο Kίεβο κατά τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, η Δύση στέλνει ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ουκρανία. Στην ουκρανική πρωτεύουσα έφθασαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Τη συνέχιση της στήριξης της Ε.Ε. στην Ουκρανία επανέλαβε, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ενώ η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να προχωρήσει στη διοργάνωση τηλεδιάσκεψης, εντός της ημέρας, στην οποία θα μετάσχουν ηγέτες από την G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Συνεπής στη στήριξη της Ουκρανίας και η Βρετανία, η οποία δεσμεύτηκε για την παραγωγή οπλικού υλικού προσφοράς στο Κίεβο, ύψους 250 εκατ. στερλινών.