Η Ουκρανία βρίσκεται «σε καλό δρόμο» για να εξάγει τον Αύγουστο σχεδόν όσα σιτηρά θα εξήγαγε πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Χάρη στην έντονη διεθνή συνεργασία, η Ουκρανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξάγει σχεδόν 4 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συγκριτικά, η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 5 εκατομμύρια τόνους κάθε μήνα, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση που αρχικά έβαλε φρένο και στη συνέχεια διέκοψε τις εξαγωγές της.

Καθώς η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, ο πόλεμος προκάλεσε έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Από τις 22 Ιουλίου, όταν υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, 33 πλοία φορτωμένα με συνολικά 720.000 τόνους σιτηρών έχουν αναχωρήσει από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξάλλου, μια άλλη πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέτρεψε την οδική ή σιδηροδρομική μεταφορά άλλων 2,5 έως 3 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύτηκε πρόσφατα για την «εντατικοποίηση» των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία πριν από την έλευση του χειμώνα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό πολλών αφρικανικών χωρών.

Μια ανάλογη συμφωνία εγγυάται στη Μόσχα τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.