Ξεκάθαρη θέση καλείται να πάρει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει ακόμη από την Τουρκία, ωστόσο χθες ο Τούρκος πρόεδρος έλεγε ότι δεν μπορεί να αφήσει στην άκρη ούτε τη Ρωσία, ούτε την Ουκρανία. Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα πως θα αντιδράσει η Άγκυρα, καθώς από τη μια είναι νατοϊκή χώρα και από την άλλη έχει μεγάλη εξάρτηση από τη Μόσχα, καθώς οι Ρώσοι «χτίζουν» τον πυρηνικό της σταθμό, προμηθεύουν με φυσικό αέριο ενώ καλύπτουν και την αεράμυνά της μέσω των S-400.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα.

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες. Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.