Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη ότι έπληξε ρωσικό «σχηματισμό» στη Μακίιβκα, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, ενώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό και 36 τραυματίες στις τάξεις των αμάχων από πυρά του ουκρανικού πυροβολικού.

Το «γραφείο στρατηγικών επικοινωνιών» του ουκρανικού στρατού ανέφερε μέσω Telegram πως «ως αποτέλεσμα πυρών ακριβείας (...) ακόμη μια βάση ρώσων τρομοκρατών στην προσωρινά κατεχόμενη Μακίιβκα έπαψε να υπάρχει». Σε βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση, εικονίζεται έκρηξη σε απόσταση.

Κατά την ίδια πηγή, η ισχύς της μεγαλύτερης έκρηξης στην πόλη οφειλόταν στο ότι χτυπήθηκε αποθήκη πυρομαχικών. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την άλλη πλευρά, ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της περιφέρειας Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, ανέφερε μέσω Telegram ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «σφοδρές επιθέσεις» εναντίον κατοικημένων συνοικιών και νοσοκομειακού συγκροτήματος στη Μακίιβκα.

Πρόσθεσε πως στους τραυματίες συγκαταλέγονται δυο παιδιά, 2 ετών και εννιά μηνών και επτά ετών, κορίτσι και αγόρι αντίστοιχα. Οι εκρήξεις «έγιναν αισθητές από την πλειονότητα των κατοίκων στη Μακίιβκα» και όλης της περιφέρειας, πρόσθεσε.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση των αρχών που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα, έκανε λόγο για έναν θάνατο, «άνδρα γεννημένου το 1961», καθώς και «36 άμαχους τραυματίες», κάποιοι από τους οποίους είναι σοβαρά.
«Εννιά δομές υγείας (...) υπέστησαν ζημιές στη Μακίιβκα», μετέδωσε από την πλευρά του το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ρώσοι μπλόγκερ που παρακολουθούν συστηματικά την ένοπλη σύρραξη ανέφεραν πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε σε αυτό το πλήγμα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, με τα οποία έχουν προμηθεύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο φιλορώσος περιφερειάρχης Πουσίλιν έκανε λόγο για δυο νεκρούς από πυρά του ουκρανικού πυροβολικού στη Ντανιέτσκ, που η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως προσάρτησε, κάτι που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Στη Μακίιβκα παραμονή της πρωτοχρονιάς βομβαρδίστηκε από τον ουκρανικό στρατό ρωσικός σχηματισμός με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 89 μέλη του, γεγονός που προκάλεσε σάλο στη Ρωσία.