Ενώ ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ ΤραμπΣτιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ταξιδεύει για τη Ρώμη, ο «διπλωματικός πυρετός» ανάμεσα στους τρεις βασικούς «παίκτες» τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη ανεβαίνει, αναμένεται μία εβδομάδα έντονων πιέσεων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη για να συμβιβαστεί οριστικά και να προχωρήσει σε συμφωνία για την Ουκρανία.

Ο Τραμπ σε συνέντευξη στο στο TIME είπε πως η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία και πως εκτιμά ότι «η Ουκρανία (δεν) θα είναι ποτέ σε θέση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Αυτές οι δύο θέσεις του Αμερικανού προέδρου, όπως και η άρση των οικονομικών κυρώσεων προς την Ρωσία, είναι τα σημεία στα οποία οι Ευρωπαίοι διαφωνούν. 

Το Reuters έχει στη διάθεσή του δύο κείμενα που τέθηκαν στις συναντήσεις αντιπροσώπων ΗΠΑ, Ευρώπης και Ουκρανίας στις 17 Απριλίου στο Παρίσι και το «απαντητικό» με τις προτάσεις των Ευρωπαίων, που δόθηκε σε συνάντηση στο Λονδίνο στις 23 Απριλίου, προς τις ΗΠΑ. 

Οι θέσεις των ΗΠΑ 

Το πρώτο, που χαρακτηρίζεται ως «τελική δέσμη προτάσεων» των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, φέρεται να δόθηκε από τον Γουίτκοφ στους ευρωπαίους ηγέτες στη συνάντηση στο Παρίσι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο το χαρακτήρισε «γενικό πλαίσιο» για να επισημανθούν οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στο θέμα, ενώ ο Τζέι Ντι Βανς, σε μία πιο σκληρή γραμμή είχε χαρακτηρίσει τις προτάσεις «ρητές» προς τις δύο πλευρές, τονίζοντας πως είναι η ώρα να επιτευχθεί συμφωνία ή οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις.

Στο κείμενο ζητείται να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, αναγνώριση των εδαφών τα οποία κατέλαβε η Ρωσία ως de facto έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις και αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δίνοντας ένα καθεστώς ασφάλειας με εγγυήτριες δυνάμεις, χώρες φιλικές προς την Ουκρανία.

Οι θέσεις της Ευρώπης

Το δεύτερο που είναι η απάντηση της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ και σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «πρέπει να βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αμερικανού προέδρου» και ουσιαστικά απορρίπτει την προσάρτηση της Κριμαίας και των υπόλοιπων εδαφών της Ουκρανίας , ζητά να μην τεθεί όριο στην στρατιωτική παρουσία συμμάχων στο έδαφος της Ουκρανίας, πολεμικές αποζημιώσεις από τη Ρωσία, εγγήσεις ασφάλειας σε ένα ειδικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τέλος, να μην αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά το θέμα να συζητηθεί ξεχωριστά, μετά την επίτευξη συμφωνίας. 

Και στα δύο κείμενα γίνεται μνεία εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, ενώ στο πρώτο (καθώς αφορά το θέμα των κυρώσεων) εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.  

Διπλωμάτες, επισήμαναν στο Reuters πως αναμένεται να ακολουθήσει μία εβδομάδα έντονων πιέσεων προς την Ευρώπη ώστε να γίνουν αποδεκτές στη βάση τους οι θέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στα χέρια τους και το βασικό χαρτί προκειμένου να κάνουν πράξη τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία: Την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.