Το Υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα - που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ- σταμάτησε και πάλι, επειδή η Ρωσία εμπόδισε την εγγραφή των πλοίων σε όλα τα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ρωσία συμφώνησε τον Μάιο σε μια δίμηνη παράταση της συμφωνίας, αλλά δήλωσε ότι η πρωτοβουλία θα σταματήσει εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία με στόχο την υπέρβαση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη (το οποίο επιβλέπει την πρωτοβουλία) ανακοίνωσε ότι είναι αδύνατο να καταρτιστεί ένα σχέδιο επιθεώρησης για την 1η Ιουνίου λόγω μιας ακόμη αδικαιολόγητης άρνησης της ρωσικής αντιπροσωπείας να καταχωρήσει τον εισερχόμενο στόλο για συμμετοχή στην πρωτοβουλία», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο στο Facebook.

Τόνισε δε πως η Ρωσία είχε καταχωρήσει μόνο ένα εισερχόμενο πλοίο για επιθεώρηση τις δύο τελευταίες ημέρες του Μαΐου και δεν είχε δώσει καμία εξήγηση για την κίνηση αυτή, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» της πρωτοβουλίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τα μέσα Απριλίου, η Ρωσία έχει «περιορίσει αδικαιολόγητα» τις εργασίες της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τόνισαν ότι 50 πλοία περιμένουν για επιθεώρηση στα τουρκικά χωρικά ύδατα και ότι ήταν έτοιμα να παραδώσουν 2,4 εκατ. τόνους ουκρανικών τροφίμων στο εξωτερικό. Ορισμένα πλοία περίμεναν για επιθεωρήσεις για περισσότερους από 3 μήνες.

Το υπουργείο επέκρινε επίσης τον αποκλεισμό, όπως είπε, από τη Ρωσία του μεγαλύτερου λιμανιού της Οδησσού, του Πιβντένι, το οποίο δεν αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Η Ρωσία έχει προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση, αλλά έχει παροτρύνει όλα τα μέρη της συμφωνίας για τα σιτηρά να ξεμπλοκάρουν τη διαμετακόμιση της ρωσικής αμμωνίας, ώστε να μπορεί να εξαχθεί μέσω ενός αγωγού που περνά από τη Ρωσία μέσω ουκρανικού εδάφους στο Πιβντένι.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη διέλευση ρωσικής αμμωνίας από το έδαφός του για εξαγωγή υπό τον όρο ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και ένα ευρύτερο φάσμα εμπορευμάτων.