Καθώς ο ουκρανικός στρατός συνέχισε την προέλασή του σε ανατολικές περιοχές της χώρας χθες Κυριακή, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε στο βραδινό διάγγελμά του πως θα ανακαταληφθούν όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσική κατοχή.
«Ίσως φαίνεται πως έπειτα από μια σειρά νικών έχουμε ορισμένη κάμψη της δραστηριότητας», είπε ο κ. Ζελένσκι, σπεύδοντας να προσθέσει πως στην πραγματικότητα γίνεται «προετοιμασία» για την ανακατάληψη της Μαριούπολης, της Μελιτόπολης και της Χερσώνας, κατ’ αυτόν το επόμενο στάδιο της αντεπίθεσης.
«Επειδή η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη – ολόκληρη», ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει όχι μόνο να ανακαταλάβει εδάφη που έλεγχε πριν από την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, αλλά και τομείς στο Ντονμπάς και στην Κριμαία που περιήλθαν στα χέρια υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών από το 2014, σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι.
Η Ρωσία κατέλαβε μεγάλους τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο. Συνεχίζει να κατέχει χονδρικά το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας.
Κίεβο: Δεν έχουν νόημα τώρα συνομιλίες ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι
Στο μεταξύ το Κίεβο αποκλείει προς το παρόν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στο ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εν συντομία, η ίδια η διαπραγματευτική διαδικασία και μια συνάντηση ενώπιος ενωπίω ανάμεσα στους προέδρους δεν έχουν νόημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ποντολιάκ ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους οι συνομιλίες θα ήταν άσκοπες στο στάδιο αυτό, αρχίζοντας από το ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να διατηρήσει και να νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της.
Δεύτερον, η διατήρηση του στάτους κβο θα έδινε στη Μόσχα περιθώριο να ανασάνει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά μήκος των νέων γραμμών του μετώπου.
Και τρίτον, η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στο ουκρανικό έδαφος. Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές μόνον όταν τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ποντολιάκ.
Τότε το ποσό των αποζημιώσεων και η παράδοση των εγκληματιών πολέμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε ο ίδιος.