Η ασιατική χώρα έχει καταφέρει να γίνει απαραίτητη στην παγκόσμια οικονομία δημιουργώντας γύρω της ένα δίχτυ ασφαλείας.

 

Γράφει ο Παύλος Παυλίδης

 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να προειδοποιήσουν και για μία εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν. Οχι λανθασμένα, καθώς από μία επιφανειακή σκοπιά η περίπτωση της Ταϊβάν έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν της Ουκρανίας, δηλαδή η Ταϊβάν και Κίνα είναι ο ίδιος λαός, παλαιότερα ήταν μία χώρα και η Κίνα δεν αποδέχεται την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

 

Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση της Ταϊβάν είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της Ουκρανίας. Αρχικά η Ταϊβάν δεν έχει χερσαία σύνορα 2.000 χιλιομέτρων με την Κίνα, όπως η Ουκρανία με τη Ρωσία. Είναι νησί. Το πιο κοντινό σημείο της με την Κίνα είναι 130 χιλιόμετρα, όση είναι η απόσταση της Κούβας με τη Φλόριντα, πράγμα που σημαίνει ότι αν γίνει εισβολή αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία.

 

Η πολιτική κατάσταση είναι επίσης διαφορετική, καθώς η Ταϊβάν δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και η ανεξαρτησία της δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ανεπίσημα πολλές χώρες τη στηρίζουν, όπως οι ΗΠΑ, σε σημείο που ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως σε περίπτωση εισβολής οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ταϊβάν.

 

Στην οικονομία η κατάσταση είναι επίσης διαφορετική μιας και η Ταϊβάν έχει 5 φορές το GDP της Ουκρανίας. Η Ταϊβάν είναι κυρίαρχη στην αγορά των προηγμένων chip (semiconductor) που χρησιμοποιούνται από τα κινητά μέχρι τα οπλικά συστήματα, έχοντας το 92% της παγκόσμιας παραγωγής και 60% κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης. Η εταιρεία που παράγει αυτά τα chips είναι η TSMC, η 10η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με αξία άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ο κύριος προμηθευτής της Κίνας και των ΗΠΑ σε προηγμένα chips. Η Ταϊβάν με αυτόν τον τρόπο θωράκισε την άμυνά της και όχι με στρατό.

 

Πριν από περίπου δύο μήνες η Γερουσία των ΗΠΑ, για να απεξαρτηθεί η χώρα έως έναν βαθμό από τα chips που παράγει η Ταϊβάν, ενέκρινε νομοσχέδιο 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις για την παραγωγή τους στην Αμερική. Ομως, ακόμα και αν δεν πάρει αρκετό χρόνο, θα είναι δύσκολο να συναγωνιστεί την Ταϊβάν καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η αντιγραφή τους λόγω κόστους και τεχνογνωσίας.

 

Χθες μάλιστα (14 Ιουνίου) αποκλειστικό του Nikkei Asia ανέφερε οτι Ιαπωνία και Αμερική συνεργάζονται από κοινού για την έρευνα και παραγωγή υψηλής ποιότητας chips (2 nanometer semiconductors) όπως της TSMC ξεκινώντας αυτό το καλοκαίρι, με το χρονοδιάγραμμα να είναι όλα έτοιμα μεταξύ 2025 και 2027. Παρ’όλα αυτά η TSMC έχει το πλεονέκτημα, καθώς έχει ήδη την τεχνογνωσία αυτή στη κατοχή της.

 

Με αυτά τα δεδομένα, η Ταϊβάν έχει χτίσει ένα δίχτυ ασφάλειας, πέραν της γεωγραφικής προστασίας της. Βέβαια, πολλοί αναλυτές και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ προβλέπουν μία εισβολή μέχρι το 2030 μιας και μέχρι τότε προβλέπεται η οικονομία της Κίνας να έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Ιδωμεν…

 

*Ο Παύλος Παυλίδης είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής. Ακολουθήστε τον στο Twitter

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”