Αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο δεν έχει καμιά σχέση με συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αφού η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιτέθηκε στην εγκατάσταση. «Η Ουκρανία δεν είναι αναμιγμένη σε οποιουδήποτε είδους ένοπλες προκλήσεις στο έδαφος του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια που κατέχει παρανόμως η Ρωσία», δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda ο Άντριι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας. «Ρωσικά πλήγματα (...) στο έδαφος του ουκρανικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας ... είναι εδώ και καιρό μια καλά γνωστή εγκληματική πρακτική των εισβολέων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι οι σημερινές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο σταθμό της Ζαπορίζια προκάλεσαν ζημιά στο κτίριο που στεγάζει έναν από τους έξι αντιδραστήρες, όμως η πυρηνική ασφάλεια δεν κινδύνευσε.«Αναφέρθηκε ένα θύμα. Η ζημιά στη μονάδα 6 δεν έθρσε σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, όμως αυτό είναι ένα σοβαρό επεισόδιο που θα μπορούσε εν δυνάμει να υπονομεύσει την ακεραιότητα του συστήματος ανάσχεσης του αντιδραστήρα», ανέφερε ο εν λόγω οργανισμός του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής του Ραφαέλ Γκρόσι προσέθεσε ότι σημειώθηκαν τρία «απ' ευθείας πλήγματα».

Ρωσία: Η Rosatom ανακοίνωσε πως τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, η Rosatom, κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν άνευ προηγουμένου σειρά επιθέσεων στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και πρόσθεσε πως τρία μέλη του προσωπικού του τραυματίσθηκαν, το ένα σοβαρά. Σε δήλωση στον ιστότοπό της, η Rosatom αναφέρει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο σταθμό, τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάταση της Ευρώπης με έξι αντιδραστήρες, βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα και δεν υπάρχει σοβαρή ζημιά. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το σταθμό τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στο σταθμό και τις γύρω περιοχές και ότι διακινδυνεύουν μια πυρηνική καταστροφή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την Ουκρανία στους τελευταίους ρωσικούς ισχυρισμούς. Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως τις πληροφορίες.


Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που διαθέτει ειδικούς στην εγκατάσταση, ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση του σταθμού ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξερράγη στην εγκατάσταση και πως η πληροφορία συνάδει με τις παρατηρήσεις του οργανισμού. Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ράφαελ Γκρόσι δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια». Στη δήλωση της Rosatom αναφέρεται πως το πρώτο πλήγμα στο σταθμό σημειώθηκε σε περιοχή κοντά σε μια καντίνα και προκάλεσε τον τραυματισμό τριών μελών του προσωπικού, όμως δεν ανέφερε με τι όπλο πραγματοποιήθηκε το πλήγμα. Μέσα σε διάστημα μισής ώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε σημείο φόρτωσης και στη συνέχεια ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το θόλο του έκτου αντιδραστήρα. Στη δήλωση αναφέρεται πως η Rosatom «καταγγέλλει κατηγορηματικά την άνευ προηγουμένου επίθεση στο χώρο του σταθμού πυρηνικής ενέργειας και της υποδομής του». Κάλεσε τον Γκρόσι και τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσουν αμέσως σ' αυτή την απειλή για την ασφάλεια.