Το εστιατόριο “Milk Bar” στο Κίεβο χρέωνε περίπου 14 ευρώ το γεύμα. Σήμερα παρασκευάζει 500 γεύματα την ημέρα δωρεάν για τη σίτιση των κατοίκων της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το εστιατόριο δεν μπορεί να πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων του από τον Φεβρουάριο, αλλά διατηρεί ακόμη 20 άτομα από το προσωπικό του.

“Ολοι σκεφτόμαστε τον κόσμο και την κοινότητα αυτή τη στιγμή”, λέει η ιδιοκτήτρια φούρνου, Αννα Κοζατσένκο.

Η δική της είναι μια από τις επιχειρήσεις εστίασης που προσφέρονται να βοηθήσουν τους πολίτες μετά την εισβολή της Ρωσίας. “Ούτε καν σκέφτομαι τις οικονομικές απώλειες”, λέει η Κοζατσένκο.

Το προσωπικό που έχει παραμείνει στην επιχείρηση δουλεύει όλη την ημέρα για να παρασκευάσει γεύματα για τους ηλικιωμένους και τους πρόσφυγες από περιοχές όπου έχουν εισβάλει οι ρωσικές δυνάμεις εκτός του Κιέβου.

Μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων έχουν προσφέρει τρόφιμα στο εστιατόριο δωρεάν και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να το κάνουν “για όσο χρειάζεται”.

Ο ιδιοκτήτης επίσης του χώρου έχει σταματήσει προσωρινά να ζητάει ενοίκιο από το εστιατόριο.

Το “Milk Bar” είναι ένα από τα περισσότερα από 450 εστιατόρια που βοηθούν στη σίτιση όσων το έχουν ανάγκη, όπως πολίτες που μένουν σε καταφύγια, ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και όσοι μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Μια μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο της εστίασης, η “LaFamiglia Group”, η οποία διαθέτει 14 εστιατόρια, μια επιχείρηση catering και 17 καταστήματα πώλησης τροφίμων, επίσης παρέχει καταφύγιο, τρόφιμα και ιατρικοφαρμακευτικές προμήθειες.

Η επιχείρηση, η οποία κατά τον περασμένο χρόνο έκανε πωλήσεις δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων, παρέχει τώρα δωρεάν περισσότερα από 8.000 σνακ και σάντουιτς και τουλάχιστον 5.000 ζεστά γεύματα καθημερινώς.

Οπως είπε στο BBC, ο ιδιοκτήτης της, Μιχαήλ Μπεϊλίν, οι προμηθευτές παρέχουν δωρεάν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και οι υπόλοιπες πωλούνται σε τιμή κόστους οπότε η επιχείρηση δεν έχει κανένα κέρδος. Τις όποιες επιπλέον δαπάνες τις καλύπτει με δικά της έξοδα.

“Οι μάγειρές μας βρίσκονται στη μέση στρατιωτικών ζωνών για να παρέχουν φαγητό στον λαό. Δεν είναι εποχή να ανησυχούμε για τα οικονομικά, για τα κέρδη και για τα περιθώρια κέρδους. Τώρα είναι καιρός για δράση που απαιτείται από όλους για να σταματήσει η περαιτέρω καταστροφή ζωών”, λέει ο Μπεϊλίν.

Ο ιδιοκτήτης πιτσαρίας Ρουσλάν Μπουριάκ έχει 60 εθελοντές που εργάζονται νηχθημερόν στις κουζίνες στην πόλη της κεντρο-ανατολικής Ουκρανίας, Ντνίπρο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η οποία επλήγη από ρωσικούς πυραύλους.

Οι κουζίνες του παράγουν περίπου 1.000 γεύματα ημερησίως για τον τοπικό πληθυσμό και όπως λέει ο Μπουριάκ βασίζεται στα δωρεάν ζυμαρικά, έλαια και κρέας από τοπικούς παραγωγούς.

Οπως και το “Milk Bar”, έτσι και ο Μπουριάκ κάνει διανομές σε ηλικιωμένους και σε όσους δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τροφίμων της χώρας, η MHP, η οποία καλλιεργεί και διανέμει σιτάρι, βοηθάει τα εστιατόρια να συνεχίσουν να λειτουργούν και να ταΐζουν κόσμο στη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ των οποίων και την επιχείρηση του Μπεϊλίν. Απασχολεί περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους σε όλη την Ουκρανία.

Εχει διανείμει φαγητό σε απομονωμένες κοινότητες ανά την χώρα, αλλά εξαιτίας της εισβολής κάποια τμήματα της Ουκρανίας, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θα καλλιεργείτο σιτάρι, δεν είναι πλέον προσβάσιμες.

ΠΗΓΗ: BBC