Οι έμποροι δεν σχεδιάζουν αναστολή της εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, λόγω της πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στο ενεργειακό σύστημα της περιοχής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι.

“Υπάρχουν προβλήματα, αλλά κανένας από τους εμπόρους δεν κάνει λόγο για οποιαδήποτε αναστολή της αποστολής φορτίων. Τα λιμάνια χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας”, δήλωσε ο Σόλσκι τηλεφωνικώς στο Reuters.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην νότια περιφέρεια της Οδησσού έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μετά τα ρωσικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα της περιοχής, δήλωσε σε χθεσινοβραδινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από τον Οκτώβριο, η Μόσχα βάζει στο στόχαστρο την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, εξαπολύοντας πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού ανακοίνωσαν ότι η παροχή ρεύματος στον πληθυσμό της πόλης θα αποκατασταθεί “τις ερχόμενες μέρες”, ενώ η πλήρης αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτροδότησης μπορεί να χρειαστεί δύο με τρεις μήνες.

Η Ουκρανία βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων παγκοσμίως παραγωγών και εξαγωγέων καλαμποκιού και σιταριού, αλλά οι εξαγωγές της μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Στα τέλη του Ιουλίου ήρθη ο αποκλεισμός για σχεδόν έξι μήνες τριών ουκρανικών λιμανιών της περιφέρειας της Οδησσού στην Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος προκλήθηκε από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, βάσει συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία τις πρώτες οκτώ ημέρες του Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 47,6% σε σύγκριση με πέρυσι και ανέρχονταν σε 1,09 εκατομμύριο τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.