Κάπου δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες, χαρακτηρίζονται επισήμως αγνοούμενοι αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Αλιόνα Βερμπίτσκα, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας αρμόδια για τα δικαιώματα των στρατιωτών.

«Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει (σ.σ. πως κρατά) 3.392 αιχμαλώτους πολέμου, όμως στην Ουκρανία κάπου 15.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι», είπε η κυρία Βερμπίτσκα στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RND («Redaktionsnetzwerk Deutschland»), που δημοσιεύει τις δηλώσεις της σήμερα.

Η τύχη των ανθρώπων αυτών παραμένει εντελώς αβέβαιη, σύμφωνα με την ίδια.

«Δεν γνωρίζουμε τι τους συνέβη. Είναι και αυτοί αιχμάλωτοι πολέμου της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν από κατεχόμενα εδάφη αλλού, έχουν σκοτωθεί εδώ και καιρό;»

Η αβεβαιότητα είναι αβάστακτη για τις οικογένειες των ανθρώπων αυτών, πρόσθεσε η κυρία Βερμπίτσκα, στις αρμοδιότητες της οποίας συγκαταλέγεται η συμβολή στις προσπάθειες εντοπισμού των εξαφανισθέντων.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ολόκληρες οικογένειες εκτοπίζονται από κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας προσέφυγαν στην Ευρώπη. Άλλοι 4,5 εκατ., σύμφωνα με τους αριθμούς της Μόσχας, έχουν προσφύγει στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Γερμανία: “Αν θέλει ο Πούτιν, ο πόλεμος θα τελειώσει αύριο”

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έικανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ ότι η κατάσταση για τους αμάχους στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη είναι καταστροφική. «Οι άνθρωποι ζουν εκεί καθημερινά υπό τον φόβο απαγωγών, βασανιστηρίων και δολοφονιών από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Μια κατάπαυση του πυρός με τους όρους του Πούτιν δεν θα έβαζε όμως τέρμα στον τρόμο τους – το αντίθετο μάλιστα», πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης.

«Κάθε πρόταση για τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης είναι καλή και σωστή και τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Εναπόκειται φυσικά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να αποφασίσει για τη διεξαγωγή, το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο πιθανών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία για μια ειρηνική λύση και τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και παρέπεμψε στη δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ, ότι «αν το θέλει ο (Βλάντιμιρ) Πούτιν, ο πόλεμος θα τελειώσει αύριο».