Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας Σάντορ Λεζάκ υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προώθησε το νομοσχέδιο στο γραφείο του προέδρου της χώρας για να το υπογράψει, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Οι Ούγγροι βουλευτές ενέκριναν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 26 Φεβρουαρίου, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο ώστε η σκανδιναβική χώρα να κάνει ένα ιστορικό βήμα και να σπάσει την ουδετερότητά της την οποία είχε διατηρήσει στη διάρκεια δύο Παγκόσμιων Πολέμων και του Ψυχρού Πολέμου.

Εγκρίθηκε με 188 ψήφους υπέρ και έξι κατά από τη Βουλή στη Βουδαπέστη, δίνοντας έτσι τέλος σε περισσότερους από 18 μήνες αναμονής για τη σκανδιναβική χώρα, στο φόντο του -ήδη διετούς πια- πολέμου στην Ουκρανία.Μετά την πρόσφατη ντρίμπλα Ερντογάν, η Ουγγαρία του εθνικιστή και φιλορωσικής προσέγγισης Βίκτορ Ορμπαν είχε μείνει η τελευταία στη σειρά χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. «Πολλοί προσπάθησαν να παρέμβουν από το εξωτερικό στη διευθέτηση των διαφορών μας [με τη Σουηδία], αλλά αυτό δεν βοήθησε, παρά μάλλον εμπόδισε το ζήτημα», σχολίασε χθες ο Ορμπαν.

Φάνηκε να στρέφει τα βέλη του κυρίως προς τις ΗΠΑ, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης δικομματικής ομάδας Αμερικανών γερουσιαστών στη Βουδαπέστη, συνοδεία προαναγγελίας ενός καταδικαστικού για την Ουγγαρία ψηφίσματος στο Κογκρέσο.Σε κάθε περίπτωση, η τυπική ουγγρική επικύρωση θα χρειαστεί ακόμη λίγες ημέρες, καθώς απαιτείται προεδρική υπογραφή, ωστόσο η αντικατάσταση της παραιτηθείσας Καταλίν Νόβακ δεν αναμένεται πριν από τις 5 Μαρτίου.Τυχαίο ή μη, το ουγγρικό «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας -και άρα η δεύτερη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μέσα σε έναν χρόνο, μετά την περσινή ένταξη της Φινλανδίας- συνέπεσε χρονικά με τη σύνοδο περίπου 20 Ευρωπαίων ηγετών για το Ουκρανικό, που συγκάλεσε εσπευσμένα χθες στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων τη χαρακτήρισε ευκαιρία για τους συμμετέχοντες -συμπεριλαμβανομένου του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- να «επιβεβαιώσουν την ενότητά τους καθώς και την αποφασιστικότητά τους να νικήσουν τον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία».«Σηματοδοτεί επίσης την προθυμία του Μακρόν να παρουσιαστεί ως Ευρωπαίος πρωταθλητής της ουκρανικής υπόθεσης, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η αμερικανική υποστήριξη θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια», σχολιάζει το πρακτορείο AFP.Ομως η σύνοδος -που συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ- άρχισε με πάταγο, με τις δηλώσεις-βόμβα του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

«Θα περιοριστώ να δηλώσω ότι οι θέσεις [εν όψει της συνόδου] υποδηλώνουν πως ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, βάσει διμερών συμφωνιών», είπε από τη Λιουμπλιάνα, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι. «Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί», πρόσθεσε. Δηλωμένα αντίθετος στην παράδοση οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, ο Φίτσο δεν έδωσε στοιχεία ή διευκρινίσεις. Τόνισε μόνο ότι η χώρα του, μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, θα απέχει.

Μέχρι αργά χθες, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το ΝΑΤΟ.Παραμονή δε της σημερινής συνόδου κορυφής της Ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Τσεχία) στην Πράγα, ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι «ως μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. [...] οφείλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία». Και «όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό», συμπλήρωσε, «τίθεται ντε φάκτο […] εκτός των κοινοτήτων μας. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός σε αυτό το θέμα».