Πολιτική αναταραχή έχει προκληθεί στην Ουγγαρία από τις παραιτήσεις της προέδρου της χώρας, Καταλίν Νόβακ και της επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος (Fidesz) «Φιντέζ» και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Ζιουντίτ Βάργκα.

Και οι δύο κυρίες ήταν στενές συνεργάτιδες του ισχυρού άνδρα της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου, καθώς οι συμπολίτες του ξεσηκώθηκαν με την απόφαση της προέδρου Νόβακ να απονείμει χάρη σε έναν κατάδικο που εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η απονομή χάριτος σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε ως συνεργός στη συγκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε κύμα οργής στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Ούγγρος συντηρητικός πρωθυπουργός, που επί 14 χρόνια έχει τα ηνία της χώρας, βρίσκεται σε δεινή θέση μετά την παραίτηση και της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ζιουντίτ Βάργκα, η οποία ηγείτο στο ευρωψηφοφέλτιο του Όρμπαν στις ευρωεκλογές.

«Παραιτούμαι από τη θέση μου», ανέφερε η τέως πρόεδρος Καταλίν Νόβακ στη διάρκεια επίσημης ομιλίας της που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση το περασμένο Σάββατο. «Έκανα λάθος… Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που απευθύνομαι προς εσάς ως πρόεδρος» είπε η στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού Όρμπαν.

Τον Μάρτιο του 2022, η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα εθιμοτυπικού κυρίως χαρακτήρα.

Την Κυριακή, εκατοντάδες πολίτες της Ουγγαρίας συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό Μέγαρο στη Βουδαπέστη και πανηγύρισαν για την παραίτηση της Νόβακ από την προεδρία, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι είχε δώσει χάρη σε έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί για συγκάλυψη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε κρατικό ίδρυμα.

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη χώρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Μετά την παραίτηση της Νόβακ, και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζιουντίτ Βάργκα που το όνομά της βρισκόταν στην κεφαλή του ευρωψηφοδελτίου ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά της και ότι γενικότερα εγκαταλείπει την πολιτική.

Η Βάργκα θεωρούνταν «ανερχόμενο αστέρι» στο κυβερνών κόμμα του Ορμπάν ο οποίος την προόριζε για να είναι πρώτο όνομα στο νέο ευρωψηφοδέλτιο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ταξιδεύει ανά τον κόσμο διατυμπανίζοντας τις παραδοσιακές συντηρητικές αξίες, στις οποίες υποτίθεται ότι έχει αφιερωθεί, ωστόσο, οι επικριτές στο εσωτερικό της χώρας του, κατηγορούν το κυβερνών κόμμα Fidesz ότι άλλα λέει κι άλλα κάνει.

Το χάσμα μεταξύ ρητορικής και πολιτικής συμπεριφοράς αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «444.hu» ανέφερε ότι η πρόεδρος Νόβακ, απένειμε χάρη σε έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί, επειδή βοήθησε στη συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Μία εβδομάδα αφότου δημοσιοποιήθηκε το ρεπορτάζ, η Νόβακ, η οποία παρουσίαζε ένα συντηρητικό προφίλ χριστιανής μητέρας, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Παρά το απότομο τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας δύο εκ των γνωστότερων γυναικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος, ελάχιστες εξηγήσεις δόθηκαν για την απονομή χάριτος.

Υπενθυμίζεται πως, η Νόβακ ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο την απόφασή της μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκε για την απονομή χάριτος στον κατάδικο, εμπλεκόμενο σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε οικοτροφείο, κάτι που προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

«Παραιτούμαι από το αξίωμά μου», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση η στενή συνεργάτις του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. «Έκανα λάθος… Είναι η τελευταία ημέρα που απευθύνομαι προς εσάς ως πρόεδρος», τόνισε Η Νόβακ το περασμένο Σάββατο. «Ζητώ συγγνώμη από αυτούς που πλήγωσα και από όλα τα θύματα που μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι δεν τα υποστήριζα. Είμαι, ήμουν και θα παραμείνω υπέρ της προστασίας των παιδιών και των οικογενειών», πρόσθεσε η 46χρονη πρώην υπουργός Οικογενειακής Πολιτικής.

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο Πέτερ Μαγκιάρ, πρώην σύζυγος της Βάργκα που διατηρεί στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ορμπάν. Άρχισε να κατηγορεί δεξιά κι αριστερά ανώτερα στελέχη του συστήματος «Fidesz» ότι κρύβονται πίσω από τις δύο γυναίκες, ενώ στόχευσε ένα μέρος του καθεστώτος περιγράφοντας ότι εργάζεται μόνο για να αποκτήσει οικονομική ευμάρεια, γράφει το BBC.

«Έπρεπε σιγά-σιγά να συνειδητοποιήσω ότι όλα αυτά είναι στην πραγματικότητα απλώς ένα πολιτικό προϊόν, με επικάλυψη ζάχαρης που εξυπηρετεί μόνο δύο σκοπούς: να καλύψει τη λειτουργία του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας και να αποκτήσει τεράστια ποσά πλούτου», έγραψε στο το Σαββατοκύριακο ο πρώην σύζυγος της υπουργού.

Σε συνέντευξη που έγινε γρήγορα αισθητή στην Ουγγαρία, καθώς την παρακολούθησαν πάνω από 800 χιλιάδες άτομα στο YouTube, ο Μαγκιάρ εξιστόρησε τις πιέσεις και τις απειλές που φέρεται να είχε αντιμετωπίσει από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επιτέθηκε επίσης στον Αντάλ Ρογκάν, έναν ισχυρό υπουργό που ελέγχει τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και πιστεύεται ευρέως ότι λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενο των ειδήσεων.

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Όρμπαν προκλήθηκε από τη χάρη που έδωσε τον Απρίλιο του 2023, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουδαπέστη, σε έναν πρώην υποδιευθυντή οικοτροφείου για παιδιά, ο οποίος καταδικάστηκε το 2022 σε τρία και πλέον χρόνια φυλάκιση γιατί είχε καλύψει τις πράξεις του ανωτέρου του.

Παρά τον ρόλο που έπαιξε ο Τύπος στην αποκάλυψη του σκανδάλου, η διαρκής προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ και η περιστολή του πλουραλισμού καταγγέλθηκαν σε χθεσινή έκθεση της οργάνωσης «Human Rights Watch». Η κυβέρνηση «εμποδίζει το έργο ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην προσπάθειά τους να κάνουν τις Αρχές να λογοδοτήσουν, ενώ παράλληλα περιορίζει την πρόσβαση της κοινής γνώμης στην ενημέρωση», αναφέρεται στο κείμενο.

Πρόκειται για μια αναφορά 29 σελίδων υπό τον τίτλο: «Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου: η συστηματική υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία».

Αναφερόμενος στους μετανάστες και υιοθετώντας ομοφοβική νομοθεσία, ο Ορμπάν συνεχίζει απτόητος την ίδια ρητορική εδώ και χρόνια προβάλλοντας ως πυλώνας κατά της διάβρωσης των οικογενειακών αξιών.

Η φύση του σκανδάλου, πάντως, θεσμοί να απονέμουν χάρη σε κάποιον που συγκάλυψε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αποτελεί από μόνη της αμφισβήτηση αυτού του μηνύματος, σχολιάζει το BBC.

Πηγή: protothema.gr