ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έγκλημα! Αυτή είναι η λέξη που κυριαρχεί σε όλες τις ομιλίες και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και σε όλες τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των παντογνωστών εκπροσώπων του και στελεχών του. Εγκληματική αδιαφορία, εγκληματική ολιγωρία, εγκληματική αμέλεια, εγκληματική ανευθυνότητα, εγκληματικές εικόνες, εγκληματικό λάθος, εγκληματική παραβίαση, εγκληματική ευθύνη, εγκληματική επιμονή, εγκληματικά ιδεοληπτικοί, εγκληματικές παραλείψεις, εγκληματικές αποφάσεις, εγκληματική αδράνεια, εγκληματικός εφησυχασμός, εγκληματικές επιλογές, εγκληματική καθυστέρηση, εγκληματική ανεπάρκεια και… πάει λέγοντας.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Η Ελλάδα διαθέτει την μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί αυτήν την λέξη και αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση μέσα στην πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα – αν εξαιρέσουμε τα ακροδεξιά – που καταφεύγει σ’ αυτήν την γλώσσα του μίσους.

Και παρά το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική δεν πιάνει, συνεχίζουν ακάθεκτοι. Μωραίνει Κύριος…

Φαίνεται πως είναι τόσο μεγάλος ο πανικός και τόσο μεγάλη η πολιτική τύφλωση, που ο κ. Τσίπρας αρνείται να καταλάβει πως σε περιόδους κρίσης ο κόσμος δεν αντέχει να βλέπει διάλυση στην κορυφή.

Και κυρίως, ο κ. Τσίπρας αρνείται να ρίξει μια ματιά στην στρατηγική που έχουν επιλέξει οι ομοϊδεάτες του στην Ευρώπη και να παραδειγματιστεί.

Είναι ένα θέμα που έχουμε αναδείξει πολύ στους μήνες της πανδημίας και αυτές τις μέρες παρουσιάστηκαν μερικά νέα, πολύ ενδιαφέροντα, στοιχεία.

Βρετανία: Πολιτική κριτική χωρίς ύβρεις

Παράδειγμα πρώτο, η Βρετανία. Όπως ξέρουμε, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε μια τεράστια στροφή. Και εκεί που προετοίμαζε τους συμπατριώτες του για ένα πενθήμερο χριστουγεννιάτικο διάλειμμα, σάλπισε υποχώρηση και επέβαλε ακόμη πιο σκληρό lockdown, καθώς τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν λόγω ενός νέου στελέχους, μιας νέας μετάλλαξης του ιού που αυξάνει την μεταδοτικότητα.

Η Βρετανία βρέθηκε σε Επίπεδο Συναγερμού 4 από τη μια στιγμή στην άλλη και ο Τζόνσον δεν κατάφερε να… σώσει τα Χριστούγεννα, όπως διακήρυσσε. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε είχε επιτραπεί η συνάντηση ως τριών νοικοκυριών για πέντε μέρες τα Χριστούγεννα. Αλλά ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με τον Τζόνσον να συμμορφώνεται άμεσα.

Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η Έλεν Ντίκινσον, πρόεδρος της βρετανικής ομοσπονδίας εμπόρων, προειδοποίησε πως οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι πολύ σοβαρές, καθώς θα υπάρξουν απώλειες 2 δις λιρών εβδομαδιαίως για τρίτη φορά φέτος, με κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Βρετανών Βιομηχάνων ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα νέα μέτρα αποτελούν «γροθιά στα δόντια για πολλές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους».

Ο αρχηγός του Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ άσκησε κριτική επειδή τα νέα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν την τελευταία στιγμή, υπογραμμίζοντας πως τα αυστηρότερα αυτά μέτρα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα.

Δηλαδή, ο Στάρμερ όχι μόνο συμφώνησε με τα σκληρά μέτρα, αλλά ήθελε να έχουν ήδη εφαρμοστεί. Και δεν έσπευσε να πει το αντίθετο – όπως για παράδειγμα είχε αποφανθεί ο Τσίπρας λέγοντας ότι η κυβέρνηση «βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί πλέον οι ΜΕΘ δεν επαρκούν».

Αντίθετα, δήλωσε ότι θα στηρίξει τις κυβερνητικές αποφάσεις, παρά την «μη αποφασιστική προσέγγιση». Ούτε εγκληματική ολιγωρία, ούτε τίποτα.

Είπε απλά πως ο Τζόνσον «προκάλεσε σύγχυση την ώρα που χρειαζόμαστε σιγουριά» και πως πρώτα αγνόησε τις ανησυχίες των επιστημόνων και μετά τα πήρε όλα πίσω τρεις μέρες αργότερα.

Όσο για τις νέες ενισχύσεις που όλοι ζητούν, οι Εργατικοί απλά ενημέρωσαν ότι η κυβέρνηση τους πληροφόρησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα σχέδια.

Επιπλέον, όλοι στη γηραιά αλβιόνα θυμήθηκαν πως ο Τζόνσον είχε κατηγορήσει τον Στάρμερ ότι… θέλει να καταργήσει τα Χριστούγεννα!

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα έκανε ο Τσίπρας σε ανάλογη περίπτωση;

Αλλά ο Σερ Κιρ περιορίστηκε να σχολιάσει: «Ο βρετανικός λαός χρειάζεται περισσότερο αποφασιστική ηγεσία»…

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον είπε πως έλαβε την κρίσιμη πληροφορία από τους επιστήμονες το απόγευμα της Παρασκευής και αμέσως έλαβε τις αποφάσεις του.

Αλλά και ο προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν μίλησε πολιτικά και χωρίς «εγκληματικούς» χαρακτηρισμούς. Όπως είπε, «το Λονδίνο και η χώρα πληρώνουν το τίμημα της συνεχιζόμενης κυβερνητικής αποτυχίας να διαχειριστεί την πανδημία. Αυτό το συνεχιζόμενο χάος και η σύγχυση θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η κυβέρνηση δεν έδινε ανεύθυνες υποσχέσεις, δημιουργώντας υπερβολικές προσδοκίες για τα Χριστούγεννα».

«Θα λειτουργούμε με βάση το εθνικό συμφέρον»

Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στην ηγεσία της αντιπολίτευσης και – δεδομένης της διαχείρισης Τζόνσον που υπήρξε από την αρχή χαώδης και αντιφατική, στα όρια άρνησης του κορωνοϊού – θα μπορούσαν μια χαρά να ξεσπαθώνουν και να βρίζουν από το πρωί ως το βράδυ.

Δεν το κάνουν όμως. Διότι αντιλαμβάνονται ότι σε περιόδους κρίσης δεν επιτρέπεται να προκαλείται μεγαλύτερη αγωνία και πανικός στον χειμαζόμενο λαό.

Σημειώστε ότι στις αρχές Νοεμβρίου το Εργατικό Κόμμα είχε ψηφίσει τα μέτρα της συντηρητικής κυβέρνησης, ενώ και κατά την ψηφοφορία της 30ής Νοεμβρίου οι Βρετανοί Εργατικοί διευκόλυναν την υπερψήφιση των επόμενων μέτρων δια της αποχής και απέφυγαν να εκμεταλλευτούν το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα που είχε προκύψει.

Εκείνη την ημέρα, πάνω από 50 συντηρητικοί βουλευτές είχαν διαφωνήσει με τα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι πλήττουν υπερβολικά την οικονομία και δηλώνοντας ότι δεν θα τα ψηφίσουν.

Όταν ο Στάρμερ δέχθηκε κριτική για την στάση του, απάντησε: «Ο κορωνοϊός παραμένει σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία και γι’ αυτό οι Εργατικοί αποδέχθηκαν την ανάγκη για συνέχιση των μέτρων. Πάντα θα λειτουργούμε με βάση το εθνικό συμφέρον και επομένως δεν θα ψηφίσουμε κατά των μέτρων».

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα έκανε ο Τσίπρας σε μια ανάλογη περίσταση;

Αυστρία: Η γιατρός της Σοσιαλδημοκρατίας ψηφίζει τα μέτρα Κουρτς

Παράδειγμα δεύτερο: Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ίσως η περίπτωση της Αυστρίας. Εκεί, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του παλαιότερου και ιστορικότερου της χώρας (ιδρύθηκε το 1889) είναι από τον Νοέμβριο του 2018 η Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ.

Στις εκλογές του 2019 το κόμμα ήλθε δεύτερο με 21,2% των ψήφων, ενώ στα κοινοβούλια των τριών από τα εννέα κρατίδια είναι πρώτο σε ψήφους και έδρες. Η Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ είναι μια διακεκριμένη ιολόγος και από το 2011 μέχρι την εκλογή της στην προεδρία υπηρέτησε ως Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας, αλλά υπήρξε και υπουργός υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος. Έχει ειδικευθεί στις λοιμώξεις και στις τροπικές ασθένειες και αναγνωρίζεται διεθνώς ως ειδική στην επιδημιολογία και στον εμβολιασμό. Διδάσκει στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Βιέννης και του Τελ Αβίβ.

Αναφέρομαι σε όλα αυτά για να φανταστούμε τι θα έκανε ο κ. Τσίπρας αν διέθετε ανάλογες περγαμηνές!

Αυτόν τον καιρό, η Βάγκνερ έχει αφοσιωθεί στον αγώνα για την σωστή διεξαγωγή των εμβολιασμών. Συμβουλεύει την κυβέρνηση και έχει παραδώσει ένα σχέδιο επτά σημείων.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, επιμένοντας πως είναι η ώρα για συνεργασία ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός και κυρίως οι ηλικιωμένοι.

«Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»!

Όταν η κυβέρνηση του καγκελάριου Κουρτς (κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων) ανακοίνωσε τα μέτρα του Μαρτίου, η Βάγκνερ δήλωσε: «Από ιατρική άποψη, δεν βλέπω καμιά εναλλακτική λύση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Είναι για την προστασία της υγείας μας. Πρέπει να το περάσουμε μαζί! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον κορωνοϊό»!

Δεν έκανε δηλαδή την έξυπνη, αλλά βοήθησε με τις γνώσεις της, συνιστώντας αμέσως ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ, εξασφάλιση προστατευτικού εξοπλισμού, εκπαίδευση του προσωπικού για τις ανάγκες των εντατικών. «Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί», προειδοποίησε, δίνοντας καθημερινά οδηγίες στον πληθυσμό και λαμβάνοντας ενεργά μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης.

«Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί», επαναλάμβανε. Προσθέτοντας ότι ανάγκη συνεργασίας υπάρχει και στον τομέα της Οικονομίας. Παράλληλα, δεν σταμάτησε ποτέ να επαναλαμβάνει πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία.

Με λίγα λόγια, δεν βγήκε να πει «μην ανοίγετε τα σχολεία, δεν θα κάνουμε τα παιδιά μας πειραματόζωα», όπως συνέβη εδώ. Και κατά το δεύτερο κύμα, όταν η Αυστρία «έκλεισε» ανακοινώνοντας ότι τα μέτρα θα χαλάρωναν στις 6 Δεκεμβρίου, η Βάγκνερ και πάλι μίλησε συμβουλευτικά, ζητώντας προσεκτικά βήματα και προειδοποιώντας πως «αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα για φρενίτιδα αγορών και χριστουγεννιάτικα πάρτι».

Ασφαλώς έκανε την κριτική της. Ασφαλώς κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι χρειάστηκε να ανοίξει και να ξανακλείσει. Καθώς και για τις αποφάσεις της για τον τουρισμό, όταν τον Αύγουστο προέκυψε ότι οι περισσότερες μολύνσεις προήλθαν από ταξιδιώτες από την Κροατία. Τότε, η αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση (ο υπουργός υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ προέρχεται από τους Πράσινους) για «έλλειψη σχεδιασμού και χάος», καλώντας τους αρμόδιους να επιδείξουν επιτέλους κοινή λογική.

Δυο φορές ψήφισαν τα μέτρα της κυβέρνησης

Αλλά ουδέποτε χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις. Μάλιστα, στις 12 Νοεμβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ψήφισε μαζί με τα κυβερνητικά κόμματα τα νέα περιοριστικά μέτρα που περιλάμβαναν και απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας. Αργότερα, ψήφισε και τα μέτρα χαλάρωσης, με την Βάγκνερ να υπερασπίζεται αυτή την απόφαση, λέγοντας πως «δεν υπάρχει μόνο ιολογική άποψη της κρίσης, αλλά και κοινωνική και οικονομική».

Με λίγα λόγια, η Βάγκνερ έδωσε μεγαλύτερο βάρος στον συμβουλευτικό της ρόλο – εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση για να υποστηρίξει τα περιοριστικά μέτρα – άσκησε κριτική, αλλά δύο φορές ψήφισε μαζί με τα κυβερνητικά κόμματα – τη μία για τον περιορισμό και την άλλη για την χαλάρωση. Υπογραμμίζοντας απλά πως οποιαδήποτε χαλάρωση πρέπει να είναι σταδιακή, ελεγχόμενη και προσεκτική.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι λόγω επιβάρυνσης του προσωπικού υγείας, τα τεστ ανατέθηκαν σε 5.400 στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του Ομοσπονδιακού Στρατού, ενώ από έρευνα προέκυψε ότι το 83% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και μόνο ένας στους δύο θεωρεί σωστή την διαχείριση της κρίσης.

Δεν θα μπορούσε η Βάγκνερ να τα εκμεταλλευτεί όλα αυτά και να σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι;

Με δεδομένο ότι στην Αυστρία η αναζωπύρωση ξεκίνησε από το καλοκαίρι και έκτοτε η κρίση συνεχίζεται με διαρκή σκαμπανεβάσματα και υψηλό αριθμό νεκρών, όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν αντιπολίτευση εκεί ήταν ο Τσίπρας στη θέση της Βάγκνερ. Θα τους είχε καταδικάσει όλους ως εγκληματίες!

«Ξεχνάμε εύκολα τα εγκλήματα που εμείς μονάχα τα ξέρουμε», είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκώ. Αλλά στην περίπτωση του κ. Τσίπρα δεν τα ξέρει μόνο ο ίδιος…


*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος