Την «απόλυτη προσήλωση» της κυβέρνησης και του ίδιου στην επιτυχία του σχεδίου δίκαιης μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας που έκανε ολοκληρώνοντας την τετράωρη και πλέον δημόσια διαβούλευσή του με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων στην Κοζάνη, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι που θα διατεθούν για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ο κ. Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ψεύτικες υποσχέσεις, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα για την αναζωογόνηση και ανάπτυξη όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά του συνόλου της χώρας. Το αντίθετο μάλιστα: έριξε μια ολόκληρη χώρα στα βράχια.
Όσον αφορά την Κοζάνη, δεν αξιοποίησε καμία ευκαιρία για την αναβάθμιση της περιοχής και την ενδυνάμωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ σε πράσινη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να τη φέρει στο χείλος του γκρεμού με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την επιχείρηση και την οικονομία της ίδιας της χώρας. Επιπρόσθετα δεν καταστρώθηκε κανένα σχέδιο για την αλλαγή κατεύθυνσης στο ενεργειακό μοντέλο της περιοχής.
Θεωρεί δε πως το χτίσιμο είναι εξίσου γρήγορο με το γκρέμισμα. Βέβαια εμπειρία γκρεμίσματος έχει…
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφής: Είπε ότι είναι «προσωπικό του στοίχημα» το να μπορούμε να οραματιστούμε μία Δυτική Μακεδονία καλύτερη από το σήμερα και από το χθες και σημείωσε: «Είναι μία ηθική υποχρέωση την οποία έχουμε απέναντι στη Δυτική Μακεδονία και στην περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά στη Δυτική Μακεδονία το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξύ. Υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι, υπάρχει σχεδιασμός αλλά πάνω από όλα υπάρχει πολιτική βούληση και πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, υπάρχει σε επίπεδο δήμων, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και σε επίπεδο πολιτών. Αυτό το οποίο κρατώ από τη συζήτηση παρά τις επιφυλάξεις που ακούστηκαν για την ταχύτητα με την οποία δρομολογείται η μετάβαση δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι δεν είναι σωστή επιλογή γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν είναι απλά η σωστή επιλογή, είναι μονόδρομος. Άρα το ζήτημα είναι αυτόν τον μονόδρομο πώς θα τον διανύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να μπορέσει η Δυτική Μακεδονία του 2025 του 2030 του 2035 να είναι μία άλλη περιφέρεια».