Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ότι 12 στελέχη του ΟΗΕ είχαν σχέση με τη Χαμάς και γνώριζαν τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ!

Μετά από αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη διακοπή της χρηματοδότησης προς την UNRRA, τον Οργανισμό Περίθαλψης και Αποκαταστάσης των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας την αντίδραση της Χαμάς που καταγγέλλει ως φιλο-σιωνιστικές τις ΗΠΑ και τις χώρες που ανακοίνωσαν επίσης ότι διακόπτουν τη χρηματοδότηση. "Καταδικάζουμε έντονα", δήλωσε το Ισλαμικό Κίνημα, ''την εκστρατεία υποκίνησης που ξεκίνησε η σιωνιστική εγκληματική οντότητα εναντίον διεθνών θεσμών που συμβάλλουν στην ανακούφιση του λαού μας", αναφέρεται σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση.

Η καταγγελία έγινε από το Ισραήλ με στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και αφορούσε τις στενές επαφές της οργάνωσης του ΟΗΕ με τη Χαμάς, η οποία δεν περιορίζονταν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό. Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Libero, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας κατηγορεί την κυβέρνηση Μελόνι που ανακοίνωσε το πάγωμα της χρηματοδότησης, μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, την Ελβετία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο βασικός χρηματοδότης της οργάνωσης που βοηθάει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από το 1949. Σημαντική είναι και η χρηματοδότηση που παρέχουν η Αυστραλία και ο Καναδάς με 13,8 και 23,7 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, εκτός από την Ιταλία (18 εκατ. δολάρια το 2022), το Ηνωμένο Βασίλειο (21 εκατ. δολάρια), η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στην εκταμίευση χρημάτων προς την οργάνωση του ΟΗΕ. Ωστόσο την απόφαση των προαναφερθεισών χωρών δεν την ακολουθεί η Γαλλία (29 εκατ. δολάρια) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (114 εκατ. δολάρια). Τη θέση τους διαχώρισαν χθες η Ιρλανδία και η Νορβηγία, που ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον οργανισμό του ΟΗΕ.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότηση δεν θα σταματήσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας.