Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σε δήλωση που εξέδωσε τη Δευτέρα καταδίκασε τις ενέργειες του βραβευμένου α’ ανδρικού ρόλου Γουίλ Σμιθ, αφού ο σταρ του “King Richard” εισέβαλε στη σκηνή και χαστούκισε τον παρουσιαστή Κρις Ροκ στο πρόσωπο κατά την τελετή των Όσκαρ την Κυριακή.

«Η Ακαδημία καταδικάζει τις ενέργειες του κ. Σμιθ στο χθεσινοβραδινό σόου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ξεκινήσαμε επίσημα έρευνα γύρω από το περιστατικό και θα διερευνήσουμε περαιτέρω ενέργειες και συνέπειες σύμφωνα με τους Καταστατικούς μας Κανόνες, τα Πρότυπα Δεοντολογίας και τη νομοθεσία της Καλιφόρνια».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το CNN έμαθε ότι η ηγεσία της Ακαδημίας «εξέτασε έντονα» την απομάκρυνση του Σμιθ από την τηλεοπτική μετάδοση των Όσκαρ μετά το περιστατικό, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στην κατάσταση.

“Η ηγεσία της Ακαδημίας εξέτασε έντονα την απομάκρυνση του Will Smith από τη χθεσινή εκπομπή μετά το περιστατικό. Υπήρξαν άμεσες συζητήσεις, αλλά οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της Ακαδημίας κάθονταν σε διάφορα σημεία στο Dolby Theatre και δεν μπορούσαν να κινητοποιηθούν για να πάρουν μια απόφαση πριν κερδίσει το Οσκαρ” είπε η πηγή.

Μετά την τελετή, τα Βραβεία Όσκαρ ανέβασαν στο Twitter μια σύντομη δήλωση σχετικά με το περιστατικό επί σκηνής που έγραφε: “Η Ακαδημία δεν συγχωρεί τη βία οποιασδήποτε μορφής. Απόψε είμαστε στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε τους νικητές των 94ων βραβείων Όσκαρ, οι οποίοι αξίζουν αυτή τη στιγμή αναγνώρισης».

Τουλάχιστον δώδεκα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, της οργάνωσης πίσω από τα Όσκαρ, συναντήθηκαν για να συζητήσουν το περιστατικό, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το CNN με γνώση της συνάντησης.
Δεν υπήρξε συμφωνία για περαιτέρω δράση, σύμφωνα με τις πηγές.