Αν έχεις δάκρυα, ετοιμάσου να τα χύσεις τώρα – Γουίλιαμ Σαίξπηρ

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

Δεν είναι δουλειά του (εκάστοτε) υπουργού η λειτουργία του σιδηροδρόμου. Είναι της διοίκησης του ΟΣΕ, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για την καλή και ασφαλή λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Η δουλειά του υπουργού και η υποχρέωσή του είναι να ελέγχει τη διοίκηση, αν κάνει ή δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

Η δουλειά και υποχρέωση –τώρα– του νέου υπουργού αλλά και της Δικαιοσύνης, μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, είναι να ελέγξουν άμεσα την πρώην διοίκηση του ΟΣΕ για τα λάθη και τις παραλείψεις της.

Η δουλειά του νέου υπουργού –τώρα– είναι να δώσει εντολή να διερευνηθούν οι ευθύνες της πρώην διοίκησης του ΟΣΕ αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία της σιδηροδρομικής υποδομής και της μη λειτουργίας σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης.

Η δουλειά όχι πλέον του υπουργού, αλλά του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να πάρει αποφάσεις γενναίες και υπερβατικές για το μέλλον των σιδηροδρόμων. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας (;) ΟΣΕ και Hellenic Train είναι εξόχως προβληματικό και αναχρονιστικό και σίγουρα δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Hellenic Train δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για τη φονική τραγωδία των Τεμπών. Απλώς περιορίστηκε να εκφράσει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.

ΥΓ.: Η άμεση παραίτηση του Κώστα Καραμανλή αφενός δεν είναι κάτι που συνηθίζεται από τους Ελληνες πολιτικούς, αφετέρου μόνο αυτονόητο δεν είναι υπουργός να ομολογεί και να αναλαμβάνει τις αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες του.