Σε συνέντευξή της η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς παρουσίασε μια εναλλακτική πραγματικότητα.

 

Γράφει Ειδικός Συνεργάτης

 

Επιλεκτικά λαλίστατη υπήρξε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Euractiv, παρουσιάζοντας μάλιστα την Ελλάδα ως μια χώρα-μπαμπούλας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στην οποία «όταν ο εισαγγελέας αγγίζει πολιτικούς, απολύεται».

Αναφερόμενη στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, το οποίο χειρίστηκε η ίδια συνεπικουρούμενη από τους δύο συναδέλφους της, έκανε λόγο για «πολιτικό οικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές, το οποίο κινητοποιήθηκε άμεσα εναντίον τους για να τους εξουδετερώσει», λησμονώντας ότι η ίδια κατόπιν της έρευνάς της δεν διαπίστωσε στοιχεία ατράνταχτα που να στοιχειοθετούν την ενοχή τους και με διάταξή της έθεσε για τα εννέα πολιτικά πρόσωπα την υπόθεση στο αρχείο! Οσο για τις πειθαρχικές διώξεις που επικαλέσθηκε η κυρία Τουλουπάκη στη συνέντευξή της, παρέλειψε επίσης να πει ότι δεν κινήθηκαν εναντίον της κατόπιν αναφορών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων αλλά καταγγελιών συναδέλφων της για κατάχρηση εξουσίας και ειδικότερα του εποπτεύοντος την έρευνά της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή.

 

Δεν πρόλαβε…

Μάλιστα σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλες ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές για τον αυξημένο καθορισμό των τιμών του φαρμάκου στη χώρα μας που επηρέασαν και τις τιμές στις άλλες χώρες που χρησιμοποιούσαν τις τιμές στην Ελλάδα ως βάση αναφοράς, η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς επικαλέσθηκε τη φύση της υπόθεσης, που η έρευνά ήταν περίπλοκη, πολύ χρονοβόρα και δύσκολη… αλλά έστειλε δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να λάβουν κρίσιμες πληροφορίες. Για να καταλήξει ότι δεν πρόλαβε να τα κάνει όλα γιατί πρόωρα και απότομα απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και δεν είχαν χρόνο να ολοκληρώσουν το έργο τους. Πάλι παρέλειψε να πει η εισαγγελική λειτουργός ότι η έρευνά της ξεκίνησε τέλη του 2017 και παρέμεινε στα χέρια της μέχρι το 2020 – δεν ήταν αρκετός χρόνος για να πραγματοποιήσει όλες τις δικονομικές της ενέργειες, αφού η πρώτη δικογραφία σχηματίστηκε το 2018 με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων; Αν αυτό λέγεται πρόωρη απομάκρυνση… μάλλον έχουμε διαφορετική αίσθηση του χρόνου με την κυρία εισαγγελέα.

Μάλιστα αίσθηση προκαλεί ο χαρακτηρισμός που απευθύνει μία εισαγγελική λειτουργός κατά της Διαφθοράς, όταν αποκαλεί σκέλος της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis «ανώδυνη πλευρά του σκανδάλου», αναφερόμενη στις δωροδοκίες και δωροληψίες των γιατρών που στην κυριολεξία χρηματίζονται με σκοπό την υπερ-συνταγογράφηση. Αυτές οι συμπεριφορές δηλαδή δεν εμπίπτουν στα όρια της διαπλοκής; Ή μαρτυρούν για την κυρία Τουλουπάκη ότι σε αυτήν την έρευνα μοναδική εμμονή της ή στόχος ήταν τα πολιτικά πρόσωπα; Οι υπόλοιπες ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές… ανώδυνες.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ποιος άλλος εισαγγελέας που είχε διοριστεί ειδικά για διαφθορά, και άγγιξε πολιτικούς, διώχθηκε; Στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία και πολιτικοί δικάσθηκαν, και ονόματα ακούστηκαν σε ανοιχτά στη δημοσιότητα δικαστήρια, και στο εδώλιο κάθισαν πολιτικοί, πρώην υπουργοί, και τρία Ειδικά Δικαστήρια λειτούργησαν βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με ένα εξ αυτών μάλιστα να έχει κατηγορούμενο πρώην πρωθυπουργό που στη συνέχεια επανεξελέγη πρωθυπουργός. Κανέναν δικαστή και εισαγγελέα δεν είδαμε κυνηγημένο.

 

Η δίωξη

Η αντεισαγγελέας εφετών Ελένη Τουλουπάκη έχει δικαίωμα στην υπεράσπιση του εαυτού της όπως η ίδια κρίνει. Είναι σε δυσμενή θέση και το σύνταγμα αλλά και ο νομικός μας πολιτισμός της δίνει όλα τα εχέγγυα –αν σε περίπτωση παραπεμφθεί– για μια δίκαιη δίκη. Αλλά να μην ξεχνά για τι διώκεται.

Διώκεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι διαβίβασε στη Βουλή ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία και όχι αμελητί, όπως ορίζει ρητά ο νόμος, για δέκα πολιτικά πρόσωπα (για επτά από τα οποία έθεσε στη συνέχεια σκέλος της υπόθεσης στο αρχείο) και αφού επέλεξε μαζί με κάποιους από τους συγκατηγορουμένους της στοχευμένα τρεις μάρτυρες και χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις τους έθεσε σε καθεστώς προστασίας βαφτίζοντάς τους προστατευόμενους μάρτυρες, προκειμένου με τις αναξιόπιστες, ψευδείς και καθοδηγούμενες από αυτούς καταθέσεις τους να καταστούν αδίκως κατηγορούμενα τα προαναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Οσο για τις καταθέσεις τους, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, αποτελούν προϊόν πιέσεων και συρραφής!

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto