Όρους θέτει η Άγκυρα: Η ελληνική “λίμνη” και η αποστρατιωτικοποίηση σε Αιγαίο

by news

Να θέσει τους δικούς της όρους επιχειρεί η Άγκυρα, ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ζητώντας αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η Αθήνα διαμηνύει σε κάθε περίπτωση, πως το μόνο θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Συγκεκριμένα, μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν και παρουσία των στρατηγών και των υπουργών Εξωτερικών και άμυνας, εκδόθηκε ανακοίνωση που κάνει λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι ένα ανώτατο όργανο και η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η Άγκυρα θα θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών σε πολλαπλές ευκαιρίες στο μέλλον.

“Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα. Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς” ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.

Ερντογάν: Η Αθήνα θέλει να δημιουργήσει ελληνική λίμνη στο Αιγαίο

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη, υποστήριξε ότι Αθήνα θέλει να δημιουργήσει ελληνική λίμνη στο Αιγαίο και διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν είπε στα στελέχη του επίσης, ότι τώρα προτεραιότητα είναι ο διάλογος και μια πιο μετριοπαθής πολιτική.

“Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική. Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε πως έχουμε δίκιο και θα το κάνουμε με κάθε αφορμή”.

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία – Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Νέα αμερικανική στήριξη προς Ελλάδα και Κύπρο, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στίβεν Μπίγκαν, προτρέπει την Τουρκία «να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναμένεται να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα, με διπλό μήνυμα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα